Gyarmatosítással és fosztogatással vádolják a Disneyt, amiért levédette a „hakuna matata” kifejezést

külföld
2018 december 20., 10:55
comments 105

Több mint ötvenezren írták alá azt a petíciót, amely gyarmatosítással és kifosztással vádolja a Disneyt, miután levédette a "hakuna matata" kifejezést. 

A kifejezés a többek között Kenyában, Tanzániában és Ugandában is beszélt szuahéli nyelven azt jelenti, hogy nincs semmi gond, és a tiltakozás aláírói most azt szeretnék elérni, hogy az amerikai vállalat vonja vissza a védjegyigényét. 

A Disney még másfél évtizede, az első Oroszlánkirály sikere után nyújtott be amerikai szerzői jogi védelmi igényt, azt érve el így, hogy a Hakuna Matata kifejezést ne lehessen a vállalat engedélye nélkül ruhákon vagy cipőkön felhasználni. 

A vita most azért lángolt fel, mert jövőre jön az Oroszlánkirály remakeje, ez pedig ráirányította a figyelmet a kifejezés védettségére. Amúgy a hakuna matata kifejezést nem is a Disney tette először ismertté: 1982-ben a kenyai zenekar, a Them Mushrooms Jambo Bwana című dalából platinalemez lett, és ebben a számban is szerepelt a hakuna matata kifejezés. 

link Forrás

Majd jött 1994-ben minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmje, az Oroszlánkirály, és benne Timon és Pumba, akik a hakuna matata filozófiája szerint élték életüket. A rajzfilmben szereplő Hakuna Matata dalt Elton Jon és Tim Rice jegyezte. 

A mostani petíciót elindító Shelton Mpala szerint a Disneynek nincs joga valami olyasmit levédetni, amit nem is ők találtak ki. Egy kulturális jogokkal foglalkozó kenyai professzor, Kimani Njogu is úgy vélte, hogy a Disney etikátlanul járt el, és az Északon lévő nagyvállalatok gyakran merítenek előnyt abból, hogy az Afrikából érkező kulturális kifejezéseket és javakat kisajátítják. 

link Forrás

Njogu szerint Kenyában a hakuna matata több volt mint egy kifejezés, a  Them Mushrooms révén ez egy egész életérzés meghatározója volt generációk számára, és a kifejezés aztán Afrika keleti felén végig elterjedt, egész márkák épültek köré, melyeket viszont a kenyaiak nem vihetnek eladni az Egyesült Államokba. 

link Forrás

A mostani petíció egyben egy felhívás is az afrikai nemzetek kormányai számára, hogy tegyenek meg többet azért, hogy az országaikban megszülető kulturális javakat ne lehessen ilyen könnyen kisajátítani és piacra vinni, úgy, hogy az eredeti megalkotói ezért nem kapnak semmit cserébe. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.