Gyarmatosítással és fosztogatással vádolják a Disneyt, amiért levédette a „hakuna matata” kifejezést

2018 december 20., csütörtök 10:55
109

Több mint ötvenezren írták alá azt a petíciót, amely gyarmatosítással és kifosztással vádolja a Disneyt, miután levédette a "hakuna matata" kifejezést. 

A kifejezés a többek között Kenyában, Tanzániában és Ugandában is beszélt szuahéli nyelven azt jelenti, hogy nincs semmi gond, és a tiltakozás aláírói most azt szeretnék elérni, hogy az amerikai vállalat vonja vissza a védjegyigényét. 

A Disney még másfél évtizede, az első Oroszlánkirály sikere után nyújtott be amerikai szerzői jogi védelmi igényt, azt érve el így, hogy a Hakuna Matata kifejezést ne lehessen a vállalat engedélye nélkül ruhákon vagy cipőkön felhasználni. 

A vita most azért lángolt fel, mert jövőre jön az Oroszlánkirály remakeje, ez pedig ráirányította a figyelmet a kifejezés védettségére. Amúgy a hakuna matata kifejezést nem is a Disney tette először ismertté: 1982-ben a kenyai zenekar, a Them Mushrooms Jambo Bwana című dalából platinalemez lett, és ebben a számban is szerepelt a hakuna matata kifejezés. 

Majd jött 1994-ben minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmje, az Oroszlánkirály, és benne Timon és Pumba, akik a hakuna matata filozófiája szerint élték életüket. A rajzfilmben szereplő Hakuna Matata dalt Elton Jon és Tim Rice jegyezte. 

A mostani petíciót elindító Shelton Mpala szerint a Disneynek nincs joga valami olyasmit levédetni, amit nem is ők találtak ki. Egy kulturális jogokkal foglalkozó kenyai professzor, Kimani Njogu is úgy vélte, hogy a Disney etikátlanul járt el, és az Északon lévő nagyvállalatok gyakran merítenek előnyt abból, hogy az Afrikából érkező kulturális kifejezéseket és javakat kisajátítják. 

Njogu szerint Kenyában a hakuna matata több volt mint egy kifejezés, a  Them Mushrooms révén ez egy egész életérzés meghatározója volt generációk számára, és a kifejezés aztán Afrika keleti felén végig elterjedt, egész márkák épültek köré, melyeket viszont a kenyaiak nem vihetnek eladni az Egyesült Államokba. 

A mostani petíció egyben egy felhívás is az afrikai nemzetek kormányai számára, hogy tegyenek meg többet azért, hogy az országaikban megszülető kulturális javakat ne lehessen ilyen könnyen kisajátítani és piacra vinni, úgy, hogy az eredeti megalkotói ezért nem kapnak semmit cserébe. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt