A román igazságügyi miniszter a legfőbb ügyész leváltását kéri az államfőtől

külföld
2018 december 27., 11:48
comments 73

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön Klaus Iohannis román államfő elé terjeszti az Augustin Lazar román legfőbb ügyész leváltására irányuló kérését.

Ezt csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a miniszter, aki felidézte, hogy csaknem 2 hónapja kezdeményezte a vádhatóság vezetőjének elmozdítását, de a hivatalos kérés azóta sem jutott el Iohannishoz, mert Lazar a leváltása indoklását megkérdőjelező bírósági panasszal „húzza az időt”. A miniszter szerint a bírósági hercehurcának, ami még legalább 1,5 hónapig tart, semmi köze sincs azokhoz az „érdemi” érvekhez, amik alapján a leváltását kezdeményezte.

A tárcavezető októberben 20 pontos „bűnlajstromot” olvasott Lazar fejére, ahogy korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyésszel is tette, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Iohannis államfőnél.

A miniszter többek között kifogásolta, hogy Lazar titkos együttműködési megállapodást kötött a hírszerző szolgálattal, és ezzel a „törvénytelen”, a közvélemény elől eltitkolt lépéssel egy „párhuzamos igazságszolgáltatás” előtt nyitott utat.

A bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő legfelsőbb bírói tanács (CSM) ügyészi részlege novemberben úgy döntött: nem támogatja Augustin Lazar felmentését, de a miniszter a CSM véleményezését is felesleges időpocsékolásnak nevezte, mondván, hogy a testület állásfoglalása csak konzultatív jellegű.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. De miután az alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében a jobboldali államfővel folytatott jogvitában a bukaresti szociálliberális kormánynak adott igazat, a román média szerint Iohannis aligha tagadhatja meg Lazar felmentését. Az elnök viszont azt mondta, semmiképpen nem fogja elkapkodni a legfőbb ügyész menesztését, és megvárja a Lazar által indított bírósági panasz kimenetelét.

Klaus Iohannis román elnök 2016. április 21-én.
photo_camera Klaus Johannis román elnök Fotó: AFP/STR

A DNA főügyészének leváltása és a legfőbb ügyész elmozdítására tett kísérlet annak a „hadviselésnek” a része, amivel a szociálliberális kormánytöbbség korlátozni próbálja a – szerintük titkosszolgálati befolyás alá került és a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végző – vádhatóság mozgásterét.

Klaus Iohannis államfő, a jobboldali ellenzék és az európai intézmények élesen bírálják a kormány törekvését, ami szerintük a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.