Tízmilliárdokat szórt ki a két ünnep között a kormány pikáns célokra, például Dzsudzsák szülőfalujának, egy új médiakutatóra és egy Törőcsik Mari Házra

A kormány az év végi ünnepek között sem pihen, ha közpénzt lehet kiutalni. A frissen megjelent Magyar Közlöny nagy része ugyanis tegnapi, vagyis december 27-ei milliós-százmilliós-tízmilliárdos nagyságrendű pénzmozgásokról szól. Olyan összegekről, amiket a kormánynak kedves célokra utalt ki a miniszterelnök. 

A legnagyobb összegű közpénzt, 10 milliárd 191 millió forintot Miskolc kapta a diósgyőri vár rekonstrukciójára. Ez a tavaly már megítélten felüli pluszpénz, amiből 2 milliárdnyi az azonnal kiutalandó előleg, 4-4 milliárdot pedig 2020-ban és 21-ben fognak megkapni.

Tízmilliárd forintot adtak magyar vállalkozások nyugat-balkáni, konkrétan Montenegróban és Szerbiában tervezett beruházásainak támogatására a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek. Montenegro az orosz oligarchák mellett a NER-bárók egyik kedves befektetési célpontja, itt van legalább egy szállodája Mészáros Lőrincnek.

Az is kiderült, hogy életében fognak intézményt elnevezni Törőcsik Mariról. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy megpróbálja ingyen átvenni az önkormányzattól az ezer négyzetméteres helyi művelődési házat a színésznő szülőfalujában, Pélyen, hogy még nem közölt összegű felújítás és profilbővítés után Törőcsik Mari Ház néven nyissa azt újra. 

Hat és félmilliárd forintot kap négy szerzetesrend, illetve a katolikus egyház felújításokra és fejlesztésekre. Az esztergomi bazilika renoválására az eddig megítélt összegen felül adnak további négy és fél milliárdot, a bencések egymilliárdot kapnak a győri templomuk és rendházuk felújítására-fejlesztésére, a premontreiek ugyanennyit a türjei ingatlanjuk felújítására és turisztikai célú fejlesztésére, a ferencesek pedig 300 milliót közelebbről nem definiált építkezésekre.

De azért világiak is kapnak újévi közpénzajándékot. 

A fideszes Lakitelki Népfőiskola összesen 790 milliós pénzeszsákot kap különféle felújításokra. Még izgalmasabb, hogy félmilliárd forint közpénzből alapíthat új médiakutató intézetet az Antall József által 1991-ben alapított Batthiány Lajos Alapítvány, ami ma egy fideszes fiókszervezet, olyan igazgatósági tagokkal, mint Martonyi János volt külügyminiszter, Szájer József fideszes EP-képviselő, valamint Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia.  De kap 150 milliót az Orbán Viktor által személyesen hazacsábított Dzsudzsák Balázs szülőfaluja, Nyírlugos sportegyesülete is öltözőre és edzőközpontra, illetve Alsózsolca is 50 milliót egy műfüves nagypályára.

Az egyik legizgalmasabb határozat - nyilván nem véletlenül - igen ködösen fogalmaz, de az látszik kiderülni belőle, hogy mintha tovább szűkítették volna az egyetlen női miniszter, Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) befolyását. Az "NVTNM tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások" cím alól ugyanis a Miniszterelnöki Kormányiroda kulturális célú kiadásai közé csoportosítottak át 17 és fél milliárd forintot, amiből eredetileg az NVTNM-hez tartozó állami cégeknél emeltek volna bért. Az nem derül ki, hogy melyeknél.  

Harkánynak a gyógyfürdője fejlesztésére szavaztak meg azonnali félmilliárdot, amit 2020-ban és 21-ben 1,5 , illetve 1,3 milliárd forintos átutalás fog követni. Mindezeken felül további összesen 454 milliót kapnak a fürdő későbbi komoly fejlesztéseinek megtervezésére. 


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.