Tízmilliárdokat szórt ki a két ünnep között a kormány pikáns célokra, például Dzsudzsák szülőfalujának, egy új médiakutatóra és egy Törőcsik Mari Házra

gazdaság
2018 december 28., 11:14
comments 188

A kormány az év végi ünnepek között sem pihen, ha közpénzt lehet kiutalni. A frissen megjelent Magyar Közlöny nagy része ugyanis tegnapi, vagyis december 27-ei milliós-százmilliós-tízmilliárdos nagyságrendű pénzmozgásokról szól. Olyan összegekről, amiket a kormánynak kedves célokra utalt ki a miniszterelnök. 

A legnagyobb összegű közpénzt, 10 milliárd 191 millió forintot Miskolc kapta a diósgyőri vár rekonstrukciójára. Ez a tavaly már megítélten felüli pluszpénz, amiből 2 milliárdnyi az azonnal kiutalandó előleg, 4-4 milliárdot pedig 2020-ban és 21-ben fognak megkapni.

Tízmilliárd forintot adtak magyar vállalkozások nyugat-balkáni, konkrétan Montenegróban és Szerbiában tervezett beruházásainak támogatására a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek. Montenegro az orosz oligarchák mellett a NER-bárók egyik kedves befektetési célpontja, itt van legalább egy szállodája Mészáros Lőrincnek.

Az is kiderült, hogy életében fognak intézményt elnevezni Törőcsik Mariról. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy megpróbálja ingyen átvenni az önkormányzattól az ezer négyzetméteres helyi művelődési házat a színésznő szülőfalujában, Pélyen, hogy még nem közölt összegű felújítás és profilbővítés után Törőcsik Mari Ház néven nyissa azt újra. 

Hat és félmilliárd forintot kap négy szerzetesrend, illetve a katolikus egyház felújításokra és fejlesztésekre. Az esztergomi bazilika renoválására az eddig megítélt összegen felül adnak további négy és fél milliárdot, a bencések egymilliárdot kapnak a győri templomuk és rendházuk felújítására-fejlesztésére, a premontreiek ugyanennyit a türjei ingatlanjuk felújítására és turisztikai célú fejlesztésére, a ferencesek pedig 300 milliót közelebbről nem definiált építkezésekre.

De azért világiak is kapnak újévi közpénzajándékot. 

A fideszes Lakitelki Népfőiskola összesen 790 milliós pénzeszsákot kap különféle felújításokra. Még izgalmasabb, hogy félmilliárd forint közpénzből alapíthat új médiakutató intézetet az Antall József által 1991-ben alapított Batthiány Lajos Alapítvány, ami ma egy fideszes fiókszervezet, olyan igazgatósági tagokkal, mint Martonyi János volt külügyminiszter, Szájer József fideszes EP-képviselő, valamint Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia.  De kap 150 milliót az Orbán Viktor által személyesen hazacsábított Dzsudzsák Balázs szülőfaluja, Nyírlugos sportegyesülete is öltözőre és edzőközpontra, illetve Alsózsolca is 50 milliót egy műfüves nagypályára.

Az egyik legizgalmasabb határozat - nyilván nem véletlenül - igen ködösen fogalmaz, de az látszik kiderülni belőle, hogy mintha tovább szűkítették volna az egyetlen női miniszter, Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) befolyását. Az "NVTNM tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások" cím alól ugyanis a Miniszterelnöki Kormányiroda kulturális célú kiadásai közé csoportosítottak át 17 és fél milliárd forintot, amiből eredetileg az NVTNM-hez tartozó állami cégeknél emeltek volna bért. Az nem derül ki, hogy melyeknél.  

Harkánynak a gyógyfürdője fejlesztésére szavaztak meg azonnali félmilliárdot, amit 2020-ban és 21-ben 1,5 , illetve 1,3 milliárd forintos átutalás fog követni. Mindezeken felül további összesen 454 milliót kapnak a fürdő későbbi komoly fejlesztéseinek megtervezésére. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.