Egy japán férfi összeházasodott egy hologrammal

külföld
2018 december 29., 10:58
comments 293

A 35 éves japán Akihiko Kondo szokatlan lépésre szánta el magát idén novemberben: összeházasodott Hatsune Miku-al.

Kondo egy iskolában dolgozik adminisztrátorként, Miku viszont nem élőlény, ő egy számítógépes program, hologram testtel.

A férfi közel egy évtizede szeretett bele Mikuba. A férfi azóta beszerzett egy Gatebox-eszközt, amely lényegében egy kehelyszerű üvegtartó, amelyben Miku hologramként megjelenik. A hologram-Miku mesterséges intelligenciával rendelkezik, tud köszönni, szabályozza a fényeket, de lényegében ennyi, nincs tudata, nincsenek vágyai, lényegében Kondo irányítja a programját.

“Színt hozott az életembe” - mondta Kondo

A CNN riportban dolgozta fel a férfi és a hologram különleges kapcsolatát. Ebben megemlítik, hogy a hologramnak valószínűleg terápiás hatása lehet a férfira, akit 10 évvel ezelőtt zaklatott egy idősebb, női munkatársa.

Amikor Kondo megkérte Miku kezét, a hologram igent mondott. “Tudom, hogy programozva volt, hogy ezt mondja, de akkor is boldog voltam” - mondta Kondo. Szakértők szerint az érzelmi sérelmeket elszenvedett emberek a trauma után éppen ezt keresik: egy biztonságos, kiszámítható kapcsolatot.

photo_camera Akihiko Kondo és Miku Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Ennél viszont már többről van szó: Kondo nem az egyetlen, aki egy számítógépes programmal él meg érzelmeket. 2017-ben több mint egymillió ember tett házassági ajánlatot az Amazon programjának, Alexának. Több mint háromezer ember a kedvenc anime-karakterével akart összeházasodni. A szakértők szerint ez nem meglepő, az emberek kötődése egyre cska nő az okoseszközök felé, azok egyre beljebb kerülnek a személyes terekbe.

Neil McArthur, a manitobai egyetem kutatója azt mondta a CNN-nek, a Kondóhoz hasonló emberek már “digiszexuálisak”, azaz a technológia helyet kap a szexuális identitásukban. Ennek az attitűdnek az első hullámában az emberek még csak randiappokat használnak, hogy felvehessék a kapcsolatot másokkal, a második hullámban viszont - amelyhez Kondo is tartozik - már nem szükséges az emberi tényező a romantikus érzelmekhez.

photo_camera Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

McArthur azt mondta, aggódik, hogy ezeket az embereket furcsának fogják tartani, pedig ez egy folyamat, amely megmutatja, milyen irányba megy az életünk. Az ugyanakkor aggasztó szerinte, hogy a technológiai újítások, mint például a randiappok - sőt, akár a Netflix is - oda vezetnek, hogy az emberek lassan magukba zárkóznak, és visszavonulnak a szociális életből.

Kondo mindenesetre most boldog, és már a nászutat tervezi az új hologram-feleségével. A repülőre pedig két jegyet fog foglalni - mondta. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.