Elizabeth Warren a 2020-as amerikai elnökválasztás első hivatalos jelöltjelöltje

külföld
2018 december 31., 17:58
comments 143

Elizabeth Warren demokrata párti szenátor személyében megvan a 2020-as amerikai elnökválasztás első hivatalos elnökjelölt-jelöltje.

A massachusettsi szenátor videoüzenetben és a támogatóinak küldött emailben jelentette be, hogy létrehozta az elnökválasztási kampányhoz szükséges, ún. feltáró bizottságot, amivel majd gyűjthet pénzt a kampányához.

A szenátor felvázolta az elképzeléseit: olyan Amerikát kell építeni, ami nem csak a gazdagoknak, hanem mindenkinek a lehetőségek hazája.

„Hogyan jutottunk ide? Milliárdosok és nagyvállalatok úgy döntöttek, hogy nagyobb szeletet akarnak a tortából, és ehhez politikusokat béreltek fel”

– mondta.

Warren a Twitteren azt írta: „Amerikában minden embernek lehetőséget kell teremteni, hogy keményen dolgozhasson, hogy mindenkire egyformán érvényes játékszabályok szerint élhessen, és hogy gondoskodhasson magáról és a szeretteiről.” Azt írta, ezért harcol, és ezért hozta létre az elnökválasztáshoz szükséges bizottságot.

photo_camera Elizabeth Warren 2018. augusztus 21-én Washingtonban. Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

A 69 éves Elizabeth Warren – aki eredetileg pénzügyi jogász – 2013 óta tagja a szövetségi szenátusnak. A politikában a 2007-es globális pénzügyi válság idején tűnt fel, amikor erőteljesen bírálta a Wall Street bankjait, kiállt a bankrendszer szigorúbb szabályozása és ellenőrzése mellett, majd a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának tagjaként küzdött az ellen, hogy Trump kormánya enyhítsen a szigorú pénzügyi szabályozáson.

Warren gyakran ütközött Donald Trumppal, már a 2016-os elnökválasztási kampány idején is. A massachusettsi szenátor akkor a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton mellett kampányolt. Trump gyakran élcelődött azon, hogy Warren még a 2012-es szenátori kampányában azt állította, cseroki indiánok vére folyik az ereiben. „Pocahontas” – mondta róla, utalva a 17. századi legendás indián lányra, és azzal vádolta, hogy szándékosan félrevezető információkat adott magáról, így magát kisebbségiként azonosítva már az egyetemen is – a pozitív diszkrimináció elvére hivatkozva – több előnyt élvezhetett. Elizabeth Warren idén októberben DNS-vizsgálatot végeztetett magán, ami kimutatta, hogy az indián öröksége csak néhány ezrelékes lehet, de 6-10 nemzedékre tekinthet vissza.

A CNN hírtelevízió és az iowai Des Moines Register című lap közös felmérése december elején azt mutatta, hogy az iowai demokrata párti szavazók körében Elizabeth Warren elfogadottsága 8 százalékos, szemben Joe Biden volt alelnök 32 százalékos és Bernie Sanders vermonti szenátor 19 százalékos támogatottságával. A massachusettsi Boston Globe a szerkesztőségi állásfoglalásában még azt is javasolta, hogy Warren hagyjon fel az elnökjelölti terveivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt