Elizabeth Warren a 2020-as amerikai elnökválasztás első hivatalos jelöltjelöltje

Elizabeth Warren demokrata párti szenátor személyében megvan a 2020-as amerikai elnökválasztás első hivatalos elnökjelölt-jelöltje.

A massachusettsi szenátor videoüzenetben és a támogatóinak küldött emailben jelentette be, hogy létrehozta az elnökválasztási kampányhoz szükséges, ún. feltáró bizottságot, amivel majd gyűjthet pénzt a kampányához.

A szenátor felvázolta az elképzeléseit: olyan Amerikát kell építeni, ami nem csak a gazdagoknak, hanem mindenkinek a lehetőségek hazája.

„Hogyan jutottunk ide? Milliárdosok és nagyvállalatok úgy döntöttek, hogy nagyobb szeletet akarnak a tortából, és ehhez politikusokat béreltek fel”

– mondta.

Warren a Twitteren azt írta: „Amerikában minden embernek lehetőséget kell teremteni, hogy keményen dolgozhasson, hogy mindenkire egyformán érvényes játékszabályok szerint élhessen, és hogy gondoskodhasson magáról és a szeretteiről.” Azt írta, ezért harcol, és ezért hozta létre az elnökválasztáshoz szükséges bizottságot.

Elizabeth Warren 2018. augusztus 21-én Washingtonban.Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

A 69 éves Elizabeth Warren – aki eredetileg pénzügyi jogász – 2013 óta tagja a szövetségi szenátusnak. A politikában a 2007-es globális pénzügyi válság idején tűnt fel, amikor erőteljesen bírálta a Wall Street bankjait, kiállt a bankrendszer szigorúbb szabályozása és ellenőrzése mellett, majd a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának tagjaként küzdött az ellen, hogy Trump kormánya enyhítsen a szigorú pénzügyi szabályozáson.

Warren gyakran ütközött Donald Trumppal, már a 2016-os elnökválasztási kampány idején is. A massachusettsi szenátor akkor a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton mellett kampányolt. Trump gyakran élcelődött azon, hogy Warren még a 2012-es szenátori kampányában azt állította, cseroki indiánok vére folyik az ereiben. „Pocahontas” – mondta róla, utalva a 17. századi legendás indián lányra, és azzal vádolta, hogy szándékosan félrevezető információkat adott magáról, így magát kisebbségiként azonosítva már az egyetemen is – a pozitív diszkrimináció elvére hivatkozva – több előnyt élvezhetett. Elizabeth Warren idén októberben DNS-vizsgálatot végeztetett magán, ami kimutatta, hogy az indián öröksége csak néhány ezrelékes lehet, de 6-10 nemzedékre tekinthet vissza.

A CNN hírtelevízió és az iowai Des Moines Register című lap közös felmérése december elején azt mutatta, hogy az iowai demokrata párti szavazók körében Elizabeth Warren elfogadottsága 8 százalékos, szemben Joe Biden volt alelnök 32 százalékos és Bernie Sanders vermonti szenátor 19 százalékos támogatottságával. A massachusettsi Boston Globe a szerkesztőségi állásfoglalásában még azt is javasolta, hogy Warren hagyjon fel az elnökjelölti terveivel. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.