Mindenki rendesen bezabált az ünnepek alatt? Akkor most kezdődhet a zöldségkúra!

egészség
2019 január 02., 15:18
comments 83

Az ünnepek alatt könnyen felszaladnak ránk a kilók. A kiadós lakomák nem csupán kalóriatartalmuk miatt veszélyesek anyagcserénkre, hanem mert az évnek ebben a szakaszában még a legaszkétább alkatúak sem arról híresek, hogy raklapszámra fogyasztanák a zöldséget, gyümölcsöt.

Márpedig két, a Cell nevű, igen neves szaklapban megjelent 2017-es tanulmány is bizonyította, hogy

  • egyrészt mennyire fontosak is a rostok az anyagcserénkben;
  • másrészt hogy milyen hamar milyen drasztikus változásokat idéz elő a bélflóránkban a rostok megvonása.

A rostok amúgy fura dolgok. Minket egyáltalán nem táplálnak, simán túlélik a savfürdőt, ami az emésztésünk, hogy gyomrunkon és vékonybeleinken végighaladva szinte érintetlenül jussanak el vastagbelünkbe, ahol minket ugyan továbbra sem táplálnak, nem úgy az ott szép számban és változatosságban burjánzó baktériumokat.

Ezek a baktériumok igen hasznosak, segítenek bizonyos tápanyagok lebontásában, anyagcsere-folyamataink szabályozásában, a vércukor szinten tartásában és az egészséges testsúly fenntartásában.

De mi történik, ha drasztikusan csökken a rostbevitel? A két, 2017-es tanulmány megállapításai szerint semmi jó. Az egereken végzett kísérletek alapján már egy hét rostszegény diéta megtizedelte az alanyok bélflóráját, teljes baktériumfajok tűntek el az állatok beleiből. Ennek pedig drámai következményei lettek: idővel kezdett lebomlani a belek falát borító nyálka is, így az addig védett bélfalon a szervezetben természetesen jelen levő baktériumok komoly gyulladásokat okoztak. Ezt, hogy a bélflóra károsodása mindenféle gyulladásokat okozhat, amúgy már az emberi tapasztalatok alapján is tudtuk, ahogy már azt is megfigyelték, hogy a cukorbetegség kialakulásában és az elhízásban is szerepe van a rostszegény diétának.

Némi gyógyír a rossz hírre, hogy ha bár maradéktalanul nem is, de a rostbevitel fokozásával visszaállítható az egészséges bélflóra összetétele. Amiből egyenesen következik, hogy bár remek újévi fogadalom az, hogy kevesebb édességet együnk, ennél többet tehetünk magunkért, ha nem fosztjuk meg magunkat az édességektől, viszont odafigyelünk a napi zöldség- és gyümölcsbevitelre, mert karban tartott bélflóránk segíthet az elhízás és a cukorbetegség ellen is. A napi ajánlott adag rostokból 30 gramm - egy adag teljes kiörlésű gabonasziromban 5 gramm, 10 deka spenótban kb 2 gramm rost van, de például egy adag mikrós pattogatott kukoricában 3,5 gramm! (Via Popsci)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.