Józsefváros polgármestere: Idegen földről érkező emberek komoly riadalmat keltenek az ott élők tekintetében

2019 január 3., csütörtök 8:28
213

„Csodálatos volt Józsefvárosban az advent, erről sokan beszéltek, sok hír érkezett” 

- így fogadta Sára Botondot, Józsefváros polgármesterét, korábbi alpolgármesterét az Echo TV riportere szerda este a stúdióban, ahol arról beszélgettek, az önkormányzat betiltaná, hogy a kerületben bárki „életvitelszerűen” autóban lakjon. A döntés apropója, hogy decemberben egy Szigony utcai ház belső udvarában teljesen kiégett egy kocsi. Sára Botond hangsúlyozta, a közösségi együttélés szabályait teljesen és maximális mértékben a lakossági visszajelzések miatt módosították. Ezt meg is próbálta elmagyarázni, de választópolgár legyen a talpán, aki ki tudta hámozni a lényeget a rendőrnyelv és a kezdő fidelitasos politikusok lingójának furcsa elegyével beszélő polgármester szavaiból.

„(...) nagyon sokan mintha életvitelszerűen az autóban tartózkodnának és ott élnének. Ezek inkább ilyen idegen földről érkező emberek, akik valószínűleg itt a feketemunka reményében érkeznek Magyarországra, de elég komoly riadalmat keltenek az ott élők tekintetében” - igyekezett felvázolni a problémát Sára Botond. Röviden a lényeg: a nyolcadik kerületben, főleg a Szigony utca környékén vannak olyan hajléktalan emberek, akik a társasházak padlásain, pincéiben, illetve autókban húzzák meg magukat, ami a polgármester szerint nagyon zavarja a helyi lakosokat. A Szigony utcai esetnél kár keletkezett a társasházban és a nemrégiben felújított orvosi rendelőben is, 

de ez a kár „elenyésző ahhoz képest, ami történhetett volna”. 

Ugyanis ez a tűz akár az első emeleti lakásokat is érinthette volna, ahol akár lakhattak volna idős emberek is ugye, akik akár észre sem vehették volna, hogy tűz van - már ha lett volna. „A józsefvárosiak biztonsága érdekében a rendelkezésre álló eszközeinket igénybe kell venni, és fel kell lépni az ilyen elkövetőkkel szemben” - jelentette ki a polgármester.

A rendelkezés értelmében egyébként a társasházak padlásain, pincéiben élő „elkövetőkkel” szemben csak akkor lép fel az önkormányzat, ha a társasház kéri, közterületen viszont alapból eljárnak és akkor akár 200 ezer forintra is bírságolhatnak. 

A riporter megkérdezte, hogy a polgármester úr mit szól ahhoz, hogy Erőss Gábor, a kerület párbeszédes önkormányzati képviselője „alkotmányellenesség miatt éppen az Alkotmánybírósághoz fordult ebben az ügyben.”

„Igen, most nézze, a liberális ellenzéki reakció, az... attól megszoktuk, tőlük, hogy alapvetően ily módon lépnek föl. Ők elfoglaltak egy álláspontot, illetve most, ahogy érzékelem, akkor inkább az elkövetők mellé álltak ebben az ügyben, minthogy ha a józsefvárosiak mellé álltak volna. Az alkotmányellenesség, az Alkotmánybíróságra hivatkozás az mindig egy jó fegyvereszköz, ezt egyfajta jogászkodás.. nak gondolom”. Hozzátette, függetlenül az Alkotmánybíróság döntésétől a probléma fennáll, azt kezelni kell, és ő fogja is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt