Ilhan Omar hidzsábban tette le képviselői esküjét az amerikai törvényhozásban

külföld
2019 január 04., 08:47
comments 450

A 2018-as félidős választás sok szempontból történelmi volt:

  • még soha nem választottak meg ennyi, összesen 102 képviselőnőt az amerikai választók;
  • a többséget visszaszerző demokraták rendkívül színes, vegyes társaság, az amerikai történelem során először egyből két muszlim nő is képviselő lehetett, és két bennszülött amerikai nő is.

A demokraták csütörtökön, az új kongresszus első ülésén folytatták a történelemírást. Az amerikai történelem két első muszlim képviselőnője közül a palesztin menekültek gyermekeként Detroitban felnőtt Rashida Tlaib például a Korán egy 1734-es angol fordítására tett kézzel tette le esküjét. A Korán egykor Thomas Jeffersoné, az Egyesült Államok harmadik elnökéé volt.

Ilhan Omar hidzsábban tette le képviselői esküjét, ilyen se volt még az amerikai törvényhozásban.
photo_camera Ilhan Omar hidzsábban tette le képviselői esküjét, ilyen se volt még az amerikai törvényhozásban. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A másik muszlim képviselőnő, a Szomáliában született, az Egyesült Államokba egy kenyai menekülttáborból érkezett Ilhan Omar hidzsábot viselt az épületben. Ilhan azt már korábban kifejtette, hogy a hidzsábot saját akaratából, nem külső nyomásra viseli. "Senki nem rak kendőt a fejemre rajtam kívül. Ez az én választásom - olyan, amit véd az alkotmány első kiegészítése" - mondta.

Ilhan hívő muszlim nőként döntött úgy, hogy a törvényhozásban is viselni fogja a kendőt. Ehhez módosítani kellett egy ósdi, 181 éves szabályt, amely mindenkinek mindenféle fejfedő viselését megtiltotta az épületben. "Nem ez az egyetlen tilalom, amit fel fogok oldani" - mondta erre utalva Omar. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.