Életéért könyörög egy 18 éves szaúdi lány egy thaiföldi reptéren

Több 444 videó?
Szeretném

Jelenleg is egy hotelszobában tartózkodik Rahaf Mohammed Rahaf al-Qunun , egy 18 éves szaúdi lány, aki a családja elől akart Ausztráliába menekülni, ám a terv zátonyra futott. A szoba ajtaját elbarikádozta, a külvilággal mobiltelefonja és Twitter-fiókja segítségével tartja a kapcsolatot.

Rahaf Mohammed al-Qunun profilképe a TwitterenFotó: HANDOUT/AFP

Rahaf Mohammed vasárnap érkezett Kuwaitból a thaiföldi Suvarnabhumi reptérre, Bangkokba. Ám a tranzitzónában váratlanul szaúdi és kuwaiti diplomaták jelentek meg, és annak ellenére, hogy thaiföldi területen tartózkodott, elkobozták tőle útlevelét.

Rahaf Mohammed terve az volt, hogy Ausztráliában kér menedékjogot, ám útlevél nélkül ez szinte lehetetlen, továbbutazni sem tud. Családjával nyaralni volt Kuwaitba, ezt kihasználva szökött meg. A thai bevándorlási hatóságok ugyan felvették vele a kapcsolatot, de egyelőre nem tudtak döntést hozni az ügyben.

A 18 éves Rahaf Mohammed azért szökött el családjától, mert nem akart kényszerházasságot kötni, ahogy azt a Szaúd-Arábiai nőknek muszáj. Mint írta, csak azért zárta be családja legutóbb hat hónapra a szobájába, mert az atyai tiltás ellenére levágta a haját. Szaúd Arábiában nem büntetik a családon belüli, nők elleni erőszakot, sőt ehhez joga van a családfőnek. A lány továbbtanulni szeretne, de mnit írja, erre nincs lehetősége az országban, ahol a hatályos törvények szerint ahhoz is egy férfi engedélye kell, hogy egy nő dolgozhasson.

Rahaf Mohammed utoljára 15 órája posztolt egy videót, amin egy hotelszobában van, az ajtaját pedig egy asztallal elbarikádozta, mert az ajtó előtt négy, szerinte az ő visszatoloncolását előkészítő szaúdi személy áll. A videóban az ENSZ-től kér menedékjogot.

A thai hatóságok felajánlották neki a lehetőséget, hogy felszállhat egy Kuwaitba tartó járatra, de a tinédzser szerint Kuwaitba családja várna rá, ezért nem jött ki a szobájából.

A thai hatóságok egyelőre tehetetlenek a lány további sorsát illetően: Surachate Hakparn, a bevándorlási hivatal vezetője közölte, Rahaf Mohammed dokumentumok és pénz nélkül nem utazhat tovább. Megerősítette azt is, hogy a lány családja bosszúja elől menekül, és hogy átmenetileg a tranzitzóna egyik hotelszobájában helyezték el. Hakparn közölte, az ügyben felvették a kapcsolatot a szaúdi nagykövetséggel.

A Human Rights Wacth nevű jogvédő szervezet és egyre többen a világon heves kampányba fogtak, hogy elérjék, valaki segítsen az életéért könyörgő lánynak. A HRW azonnal az ENSZ-hez fordult, hogylépjen közbe a lány érdekében.

Médiaértesülések szerint azonban az ENSZ sem volt képes felvenni a lánnyal a kapcsolatot, nem érték el őt.

Az egyébként titokban menekülő Rahaf Mohammed azután lépett a nyilvánosság elé, hogy belátta, semmi esélye sincs a menekülésre: „Nincs vesztenivalóm, ezért mindent megosztok, a rendes nevemet, a fényképemet”. Üzenete és története ezután kezdett el villámgyorsan terjedni az interneten.

Szaúd Arábiáról közismert, hogy alávaló módon bánik a nőkkel. Az pedig, hogy Szaúd-Arábia vezetése a nyílt gyilkosságoktól sem riad vissza, Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkolásánál is látni lehetett. (Bangkok Post/BBC