Hiszik-e vagy sem, komoly szabálytalanságokat tapasztaltak Kongóban a szavazatösszesítést ellenőrző megfigyelők

Szavazólap a kongói választáson.Fotó: Benoit Durand/Hans Lucas

Ötvenkét komoly szabálytalanságot regisztráltak a SYMOCEL nevű kongói választási megfigyelő szervezet ellenőrei a december 30-i elnök- és parlamenti választások szavazatszámlálása során. A szervezet szakértői 179 szavazatszámláló helyiségből 101-et kerestek fel, egyebek mellett az eredmények manipulálására is felfigyeltek.

Jelentésük szerint a megfigyelt szavazatszámláló központok 16 százaléka a szavazókészülékek által továbbított adatokra hagyatkozott ahelyett, hogy a voksokat kézzel számolták volna meg a munkatársak, ahogy azt a törvény előírja. Emellett a szavazatszámláló helyiségek 92 százalékában nem függesztették ki a leadott voksok összesítését sem, ami szintén törvényes kötelezettség.

A központi választási bizottság (Céni) szombaton jelentette be, hogy határozatlan időre elhalasztják a vasárnapra ígért előzetes voksolási eredmények közzétételét, amit logisztikai problémákkal indokolt. A december 30-i voksolást követően a kormány blokkolta az internetszolgáltatást, illetve néhány rádióadót is, hogy elejét vegye a találgatásoknak a közösségi médiában arról, ki győzött a voksoláson, de nem tudott gátat szabni annak, hogy az utcán az emberek heves vitákat folytassanak.

Az AP amerikai hírügynökség által Kinshasában megkérdezettek többsége szerint ellenzéki jelölt nyert az elnökválasztáson, s a voksolás győztesének késedelmes bejelentése csak a kormányzó pártnak enged lehetőséget az eredmények meghamisítására.

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt választásokat december 20-án 30-ára halasztották. Vasárnap mintegy 39 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhatott az urnák elé. A központi választási bizottság viszont bejelentette: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosának legkorábban márciusig nem nem lesz lehetősége szavazni az ottani ebolajárvány és a fegyveres erőszak miatt. Ezek Joseph Kabila elnök ellenzékének fellegvárai. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.