Hiszik-e vagy sem, komoly szabálytalanságokat tapasztaltak Kongóban a szavazatösszesítést ellenőrző megfigyelők

Szavazólap a kongói választáson.Fotó: Benoit Durand/Hans Lucas

Ötvenkét komoly szabálytalanságot regisztráltak a SYMOCEL nevű kongói választási megfigyelő szervezet ellenőrei a december 30-i elnök- és parlamenti választások szavazatszámlálása során. A szervezet szakértői 179 szavazatszámláló helyiségből 101-et kerestek fel, egyebek mellett az eredmények manipulálására is felfigyeltek.

Jelentésük szerint a megfigyelt szavazatszámláló központok 16 százaléka a szavazókészülékek által továbbított adatokra hagyatkozott ahelyett, hogy a voksokat kézzel számolták volna meg a munkatársak, ahogy azt a törvény előírja. Emellett a szavazatszámláló helyiségek 92 százalékában nem függesztették ki a leadott voksok összesítését sem, ami szintén törvényes kötelezettség.

A központi választási bizottság (Céni) szombaton jelentette be, hogy határozatlan időre elhalasztják a vasárnapra ígért előzetes voksolási eredmények közzétételét, amit logisztikai problémákkal indokolt. A december 30-i voksolást követően a kormány blokkolta az internetszolgáltatást, illetve néhány rádióadót is, hogy elejét vegye a találgatásoknak a közösségi médiában arról, ki győzött a voksoláson, de nem tudott gátat szabni annak, hogy az utcán az emberek heves vitákat folytassanak.

Az AP amerikai hírügynökség által Kinshasában megkérdezettek többsége szerint ellenzéki jelölt nyert az elnökválasztáson, s a voksolás győztesének késedelmes bejelentése csak a kormányzó pártnak enged lehetőséget az eredmények meghamisítására.

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt választásokat december 20-án 30-ára halasztották. Vasárnap mintegy 39 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhatott az urnák elé. A központi választási bizottság viszont bejelentette: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosának legkorábban márciusig nem nem lesz lehetősége szavazni az ottani ebolajárvány és a fegyveres erőszak miatt. Ezek Joseph Kabila elnök ellenzékének fellegvárai. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.