Ismeretlen okokból lemondott a Világbank elnöke

külföld
2019 január 08., 05:47
comments 75

Váratlanul benyújtotta lemondását Jim Yong Kim, a Világbank elnöke hétfőn.

Az 59 éves Jim Yong Kim február 1-jén távozik posztjáról, több mint három évvel második mandátumának lejárta előtt. 2012 tavaszán, majd 2016 őszén is az akkori amerikai elnök, Barack Obama jelölte a Világbank elnökének. A dél-koreai születésű és orvosi diplomával rendelkező Kim sokat tett a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó projektek finanszírozásának előmozdításáért, miközben jelentősen visszafogta a szénerőmű-beruházások támogatását. 

photo_camera Jim Yong Kim (balra) a berlini Afrika-csúcson Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Ellenezte Donald Trump amerikai elnök klímapolitikáját, de a nézeteltérések ellenére  kerülte a nyilvános konfrontációt. A Reuters bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy a Világbank elnöke saját akaratából távozik az intézmény éléről, nem az amerikai kormány szorította ki.

Jim Yong Kim február elsején távozik posztjáról, egy fejlődő országokban infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó cég munkatársa lesz. Munkáját megbízott elnökként Kristalina Georgieva vezérigazgató veszi át.

A 18 tagállamot számláló Világbankot 1944-ben alapították, hogy hozzájáruljon a szegénység leküzdéséhez és előmozdítsa a fejlődést világszerte. A második világháború után kialakult szokásrend szerint a Világbank vezetői amerikaiak, míg az IMF vezetői európaiak. A Világbank elnökei eddig csakis amerikai állampolgárok voltak, többségükben diplomaták vagy üzletemberek, de legutóbb Jim Yong Kim ellen elindult egy kolumbiai és egy nigériai jelölt is. Nem valószínű, hogy az amerikai hegemónián pont Donald Trump kormánya akarna változtatni. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.