Az évszázad hóesése zúdult az Alpokra az elmúlt napokban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Derékig érő hó borít egy alpesi temetőt az ausztriai Vordernbergben.Fotó: ERWIN SCHERIAU/AFP

Akkora havazás volt a héten az Alpokban, ami általában csak egyszer fordul elő egy nemzedék életében. Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint változó, hogy hol mennyi hó esett, de a legtöbb helyen annyi, amennyi csak 30-100 évente fordul elő. Ausztria és Bajorország egyes részein pénteken további ötven centi havat várnak, pedig vannak helyek, ahol az elmúlt napokban már három méter hó esett.

A bajorországi Miesbachban például már hétfőn vészhelyzetet hirdettek, Jachenauban pedig a tűzoltók látják el áruval a helyi élelmiszerboltot, mert az áruszállító teherautók képtelenek megközelíteni a települést. Az ausztriai Hohentauernbe már a tűzoltók se tudnak bejutni. A falut szombaton zárta el a világtól a hó. 270 turista, köztük 60 gyerek rekedt a településen arra várva, hogy az oda vezető két hágó közül legalább az egyik megnyíljon.

Franz Haas, egy helyi hoteltulajdonos szerint a szokásosnál kisebb vendégforgalomnak és a közeli farmoknak hála azért nem kell aggódniuk, hogy elfogy az étel, és még gázból is van két hétre elegendő. Őt amúgy a 60-as és a 70-es évek kemény teleire emlékeztette a mostani időjárás. (Via The New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.