Az évszázad hóesése zúdult az Alpokra az elmúlt napokban

külföld
2019 január 11., 08:00
comments 93
Derékig érő hó borít egy alpesi temetőt az ausztriai Vordernbergben.
photo_camera Derékig érő hó borít egy alpesi temetőt az ausztriai Vordernbergben. Fotó: ERWIN SCHERIAU/AFP

Akkora havazás volt a héten az Alpokban, ami általában csak egyszer fordul elő egy nemzedék életében. Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint változó, hogy hol mennyi hó esett, de a legtöbb helyen annyi, amennyi csak 30-100 évente fordul elő. Ausztria és Bajorország egyes részein pénteken további ötven centi havat várnak, pedig vannak helyek, ahol az elmúlt napokban már három méter hó esett.

A bajorországi Miesbachban például már hétfőn vészhelyzetet hirdettek, Jachenauban pedig a tűzoltók látják el áruval a helyi élelmiszerboltot, mert az áruszállító teherautók képtelenek megközelíteni a települést. Az ausztriai Hohentauernbe már a tűzoltók se tudnak bejutni. A falut szombaton zárta el a világtól a hó. 270 turista, köztük 60 gyerek rekedt a településen arra várva, hogy az oda vezető két hágó közül legalább az egyik megnyíljon.

Franz Haas, egy helyi hoteltulajdonos szerint a szokásosnál kisebb vendégforgalomnak és a közeli farmoknak hála azért nem kell aggódniuk, hogy elfogy az étel, és még gázból is van két hétre elegendő. Őt amúgy a 60-as és a 70-es évek kemény teleire emlékeztette a mostani időjárás. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.