Szélsőjobbos, oroszbarát német újságíró adhatott utasítást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtására

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavalyi megtámadására

 - ezt állítja az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz.

Prokopowicz az egyike annak a három, szélsőjobbos csoportokhoz tartozó lengyel állampolgárnak, akik végrehajthatták a tavaly februárban történet tűzbombás támadást, aminek nem volt áldozata.

Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. Az akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott.

A támadás miatt tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter be is kérette az ukrán nagykövetet és arról beszélt, hogy

„egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.

A három lengyel férfi az ukrán hatóságok nyomozása során került képbe, ők adták át aztán az ügyet a lengyeleknek, akik letartóztatták Prokopowiczékat. Az ukrán hatóságok szerint Moszkva állhat az ungvári az akció mögött, mert tovább akarták élezni vele az amúgy is feszült magyar-ukrán viszonyt.

A lengyel szélsőjobbos Prokopowicz megnevezi Manuel Ochsenreiter német újságírót, akitől a vallomása szerint utasítást és pénzt kapott a támadásra. Ochsenreiter korában tanácsadóként dolgozott a német bevándorlásellene AfD párt mellett, és gyakran szerepel az orosz állami sajtóban, ahol az Oroszországgal szembeni nyugati előítéletek ellen, és a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták mellett szokott beszélni.

A német újságíró ügyvédje a Radio Free Europe-nak azt mondta hogy hamisak a róla szóló állítások, és nincs tudomása arról, hogy ügyfelét bármivel megvádolták volna a lengyel hatóságok.

A bíróság előtt ma arról volt szó, hogy a német újságíró fizetett a lengyel szélsőjobbosoknak a támadás végrehajtásáért, és az akcióról azok kódolt videót küldtek neki.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.