Szélsőjobbos, oroszbarát német újságíró adhatott utasítást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtására

bűnügy
2019 január 14., 12:18
comments 108

Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavalyi megtámadására

 - ezt állítja az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz.

Prokopowicz az egyike annak a három, szélsőjobbos csoportokhoz tartozó lengyel állampolgárnak, akik végrehajthatták a tavaly februárban történet tűzbombás támadást, aminek nem volt áldozata.

Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. Az akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott.

A támadás miatt tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter be is kérette az ukrán nagykövetet és arról beszélt, hogy

„egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.

A három lengyel férfi az ukrán hatóságok nyomozása során került képbe, ők adták át aztán az ügyet a lengyeleknek, akik letartóztatták Prokopowiczékat. Az ukrán hatóságok szerint Moszkva állhat az ungvári az akció mögött, mert tovább akarták élezni vele az amúgy is feszült magyar-ukrán viszonyt.

A lengyel szélsőjobbos Prokopowicz megnevezi Manuel Ochsenreiter német újságírót, akitől a vallomása szerint utasítást és pénzt kapott a támadásra. Ochsenreiter korában tanácsadóként dolgozott a német bevándorlásellene AfD párt mellett, és gyakran szerepel az orosz állami sajtóban, ahol az Oroszországgal szembeni nyugati előítéletek ellen, és a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták mellett szokott beszélni.

A német újságíró ügyvédje a Radio Free Europe-nak azt mondta hogy hamisak a róla szóló állítások, és nincs tudomása arról, hogy ügyfelét bármivel megvádolták volna a lengyel hatóságok.

A bíróság előtt ma arról volt szó, hogy a német újságíró fizetett a lengyel szélsőjobbosoknak a támadás végrehajtásáért, és az akcióról azok kódolt videót küldtek neki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.