Trump a gazdasága megroppantásával fenyegette meg Törökországot, ha megtámadnák a kurdokat Szíriában

külföld
2019 január 14., 05:36
comments 128

Donald Trump gazdasága tönkretételével fenyegette meg Törökországot, ha a török hadsereg megtámadná a szíriai kurdokat az amerikai csapatok kivonása után. A kurdok eddig ugyanis az Egyesült Államok legfőbb szövetségesei voltak Észak-Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban. Csakhogy közben Törökország terrorszervezetnek tekinti a Népi Védelmi Egységek (YPG) nevű kurd szervezetet, és attól tart, hogy a Szíriában megerősödő kurdok a törökországiakat is felbátorítanák. Az amerikai elnök vasárnap a Twitteren a kurdokat is figyelmeztette, hogy ne provokálják Törökországot, és egy létrehozandó 20 mérföldes biztonsági zónát is megemlített. 

A posztban Donald Trump azt írta, hogy eddig Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok az Iszlám Állam elpusztításán dolgozott. Persze az amerikaiaknak is hasznos volt, de az elnök szerint itt az ideje, hogy hazavigyék a csapataikat, és véget vessenek a „soha véget nem érő háborúknak”.

Trump arra is utalt, hogy ha az Iszlám Állam egységei újjáalakulnának, az amerikai katonát ugyanúgy tudják támadni őket a közeli bázisokról. 

Az amerikai csapatok fokozatos kivonásának decemberi bejelentése után Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetődzött, hogy katonai támadást indít a Szíria északi részén - az amerikaiak vezette koalíciós erőkkel együtt - harcoló kurd milicisták ellen.

A hét elején John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben tárgyalt, és azt mondta: Törökország támadni akarja a szíriai kurdokat. Ankarát feldühítette a kijelentés, és Erdogan a „legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább” rágalomnak minősítette Bolton szavait.

Bolton egy pénteki rádióinterjúban követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek biztonságáért. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt