Egy nap után el is pusztult a kínaiak gyapotja a Holdon

Kedden jelentette be lelkesen a kínai média, hogy szárba szökkentek a magok, amiket a Hold túlsó oldalán landolt űrszondájuk, a Csang-o 4 vitt magával. Egy nappal később a kikelt gyapot már el is pusztult, nem bírta a hőmérsékletingadozást.

Nem bírta sokáig a Holdon a kínai gyapot.Fotó: Wang Quanchao/XINHUA

A növények a Hold felszínét érő napsugár hatására keltek ki. Amint beköszöntött a holdi éjszaka, a külső hőmérséklet -170 fokra csökkent, ezt pedig már nem bírta a palánta. Hszie Keng-hszin, a kísérletet kidolgozó kínai tudós szerint ez volt a várt eredménye próbálkozásuknak. "A bedobozolt élet nem élheti túl a holdi éjszakát" - mondta.

A Csang-o amúgy már vasárnap alvó módba helyezte magát, mert eljött történelmi landolása óta az első holdi éjszaka. Ez ott nagyjából két hétig tart, a következő napkeltével a szonda is fel fog ébredni.

A kínaiak holdmissziója több szempontból is történelmi. A Csang-o az első ember alkotta űreszköz, ami a Hold a Földről mindig láthatatlan, távoli oldalán landolt, és a kikelt palánták voltak az első organizmusok, amelyek a Hold felszínén sarjadtak. (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.