Véget ért az ostrom Nairobiban, a biztonsági erők "megsemmisítették" a támadókat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kenyai biztonsági erők menekítik a túszokat a terroristák által megszállt nairobi luxushotelből, a DusitD2-ből.Fotó: KABIR DHANJI/AFP

A kenyai hatóságok "megsemmisítették" azt a szélsőséges csoportot, amely 19 órán át tartott megszállva egy épületet Naribi Westlands kerületében, jelentette be Uhuru Kenyatta államfő. A kedden kezdődött támadásban legalább 14 civil vesztette életét, a helyi Vörös Kereszt szerint még úgy ötven embert eltűntként tartanak nyilván.

A támadásért a szomáliai iszlamista milícia, az al-Sabab vállalta a felelősséget.

A terroristák azt a komplexumot támadták meg, aminek a DusitD2 luxushotel is a része.

A BBC beszámolója szerint nem világos, hogy hány támadó volt, az AFP a kenyai rendőrfőkapitányra, Joseph Boinnetre hivatkozva öt terroristáról írt. A hatóságok annyit közöltek, hogy kedden a városban tartott házkutatások során két, a terroristákhoz köthető személyt őrizetbe vettek.

Az ostrom végét bejelentő Kenyata elnök szerint ugyan a halálos áldozatokon túl sok sebesültje is volt a terrortámadásnak, hétszáz embert biztonságban sikerült kimenteni az épületkomplexumból.

Az áldozatok között külföldiek is vannak. Egyikük, Jason Spindler fivére, Jonathan tájékoztatása szerint a 2011. szeptember 11-i New York-i terrortámadás túlélője volt. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.