Valami nem stimmel a török választásokkal, kiderült, hogy egy 165 éves ember is rákerült a névjegyzékre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egyre furább részletek kerülnek elő tavaszi török választások előtt. Az ellenzéki pártok több olyan első szavazót is találtak a névjegyzékben, aki már elmúlt 100 éves, a rekorder egy 165 éves szavazó volt. De előfordult olyan is, hogy több mit ezer választó volt beregisztrálva egyetlen lakásba.

Az ellenzéki pártok szerint a választási listákat manipulálták. A Republikánus Néppárt (CHP) és a Demokratikus Néppárt (HDP) arra jutott, hogy a gyanús választói névjegyzékek főleg azokon a területeken voltak jellemzőek, ahol Erdogan elnök pártja, az AKP kis különbséggel veszített az elősző választáson.

A Republikánus Párt több mint hatezer olyan szavazót talált, aki 100 évnél idősebb volt. 

Így sokuk eleve idősebb volt, mint a legidősebb élő emberként nyilvántartott személy, a 116 éves Kane Tanaka.A 165 éves Ayse Ekici, aki a választási nyilvántartás szerint 1854-ben született az Oszmán Birodalomban a krími háború idején. De még akár lett is volna kivel nosztalgiáznia a régi szép időkről, mert nyilvántartás szerint a 149 éves Zulfu és a 148 éves Ayse is felkerült a listára.

De nem a szuperöreg szavazók jelentették az egyetlen furcsaságot. Volt olyan körzet Cankiriben, ahol fél év alatt 95 százalékkal nőtt a regisztrált szavazók száma. Ezért az ellenzéki pártok arra kérik a választási hatóságot, hogy vizsgálja ki az eseteket. Ugyanakkor a kormánypárt szerint a szabálytalanságok leginkább nekik ártottak volna, ők a legnagyobb áldozatok.

Az országban márciusban helyhatósági választásokat is tartanak. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.