9 éves korra vinnék le a büntethetőség korhatárát a Fülöp-szigeteken

2019 január 22., kedd 8:41
88

Kilenc évre kívánják csökkenteni a büntethetőség korhatárát a Fülöp-szigeteken, a törvénytervezet bírálatok kereszttüzébe került, jogvédők szerint több kára lenne, mint haszna.

A képviselőház igazságügyi bizottsága hétfőn fogadta el a törvénytervezetet, amely 15-ről 9 éves korra szállítaná le a büntethetőség korhatárát.

A szenátus kedden megkezdte a jogszabály-módosítás vitáját. Több felsőházi képviselő aggályát fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, amelynek célja annak megakadályozása lenne, hogy a bűnbandák gyerekeket használjanak fel a bűncselekmények elkövetéséhez. Szenátorok és jogvédők kételkednek benne, hogy a törvénytervezet elérné célját, és szerintük csak több kiskorú kerülne börtönbe miatta

"Ha az a gond, hogy sok gyereket használnak bűncselekmények elkövetésére, akkor lehet, hogy jobb megoldás lenne a felnőtt felbujtókra kiszabható büntetést növelni" - vélekedett Joel Villanueva szenátor.

Grace Poe felsőházi képviselő figyelmeztetett, hogy a Fülöp-szigetek óvodabörtönöket hozna létre a tervezet elfogadásával.

"Ha nagykorú bűnözőkkel zárjuk össze ezeket a gyerekeket, akkor nagy az esélye annak, hogy megkeseredett fiatalokként kerülnek ki a börtönből" - mutatott rá.
A Karapatan jogvédő csoport szerint az új jogszabály előrevetíti annak a veszélyét, hogy több millió gyermeket egy életre megbélyegeznek majd.
Az alsóház igazságügyi bizottságát vezető Doy Leachon védelmébe vette a tervezetet.

"A jogszabály alapját azok a legfrissebb jelentések adták, amelyek szerint ijesztően megnőtt a bűnbandák által bűncselekmények elkövetésére használt gyermekek száma" - hangoztatta közleményében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt