Átlátszó: Jön a „rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony”, ami miatt a rendvédelmi dolgozók például utasíthatók, hogy ne legyen náluk mobil

politika
2019 január 23., 11:06
comments 453

Az Átlátszó azt írja, hogy elveszíti a munkáját az a rendvédelmi dolgozó, aki nem tesz esküt a február 1-től életbe lépő rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyra (Riasz). A szigorítás értelmében az, aki elfogadja az új szabályozást, nem tarthatja magánál a mobiltelefonját, és nem lehet nála egy szintnél több készpénz. Frissítés: A riaszban az áll, hogy  lehetőség van a dolgozót arra utasítani, hogy bizonyos esetben ne legyen nála magáncélú mobiltelefon.

A Riasz a rendvédelem területén (rendőrség, katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás, terrorelhárítás, Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, Nemzeti Védelmi Szolgálat, nemzetbiztonsági szolgálatok, szakszolgálat és a rendészeti szakgimnáziumok) dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselőkre vonatkozik, így a rendőrségi titkárnőkre is, és a lap szerint sokaknak nem tetszik.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke a lapnak azt mondta: elképzelhető, hogy a riaszosokkal olyan feladatokat is elvégeztetnek majd, mint a motozás, ami nem kíván hivatásost. „Az emberek ki lesznek szolgáltatva a munkáltatónak amiatt is, hogy a fizetésemelés a munkáltató teljesítményértékelésétől is függ majd. Ebből a szempontból a Riasz is egy rabszolgatörvény, mert a dolgozók kihasználása nem csak a túlórában mutatkozik meg” – mondta.

Rendőrök a Várkert rakparton az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest kiemelése előtt 2018. július 5-én.
photo_camera Rendőrök a Várkert rakparton az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest kiemelése előtt 2018. július 5-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A cikk szerint a rendvédelmi alkalmazottakra a hivatásosokhoz hasonlóan több korlátozás vonatkozik majd, például:

  • visszarendelhetőség
  • véleménynyilvánítás korlátozása
  • tulajdonjog korlátozása
  • életkörülmények ellenőrzése
  • politikai szerepvállalás tiltása
  • másodállás csak engedéllyel
  • teljesítményértékelés
  • csökkenő és megszűnő bérpótlékok
  • átirányítás beleegyezés nélkül

(Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.