Elmarad Trump évértékelője

Elhalasztották az Egyesült Államokban az elnök hagyományos évértékelő beszédét, amit a tervek szerint majd csak a kormányzati leállás vége után tartanak meg.

Donald Trump 2018. január 30-án, tavalyi évértékelő beszéde alatt a Kapitóliumban.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Donald Trump nagyon nem akarta lemondani az évértékelőt, már csak azért sem, mert főműsoridőben, közbekérdező újságírók nélkül szónokolhatott volna a jelenlegi kiélezett politikai helyzetben. Szerdán azonban be kellett látnia, hogy nem nagyon tud a szenátus és a képviselőház közös ülésén beszélni, ha nem hívják meg rá. Az Egyesült Államokban kényesen ügyelnek a hatalmi ágak elválasztására és azok egyenértékűségére is, így az elnök az évértékelőjét csakis a képviselőház elnökének meghívására mondhatja el a kongresszus közös ülésén. A képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi viszont szerdán visszavonta meghívását.

Trump pár órával később a Twitteren jelentette be, hogy majd csak akkor tartja meg a beszédét, ha újraindul a kormányzat.

Az amerikai alkotmány amúgy csak annyiról rendelkezik, hogy az elnöknek évente be kell számolnia az ország helyzetéről a törvényhozásnak. Ezt a 19. század javában az elnökök írásban teljesítették.

Pelosi és Trump persze nem az évértékelőn veszekszenek, a nagy publicitást biztosító beszéd csupán eszköz nagyobb harcukban, aminek része az amerikai kormányzat leállása, és alapvetően arról szól, hogy a demokraták semmi esetre sem akarnak forrásokat biztosítani a költségvetésben Donald Trump mexikói határfalára - amiért Trump szerint amúgy Mexikó fizet, és már fel is épült -, Trump viszont nem hajlandó elfogadni a költségvetést, ha nem kap erre pénzt. Így most már ötödik hete részlegesen lebénult az amerikai kormányzat, közhivatalnokok százezrei több mint egy hónapja nem kapnak fizetést, de még a jellemzően Trumpot támogató mezőgazdasági termelők állami támogatásait is befagyasztották. (Via The Washington Post)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.