A legveszélyesebb álláson maradt a Végítélet Órája

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Bulletin of the Atomic Scientists nevű, Nobel-díjas tudósokból álló szervezet úgy döntött, a tavalyi pozícióban hagyja a Végítélet Óráját, vagyis 2018-hoz hasonlóan idén is két percre leszünk a világvégét jelző éjféltől. Korábban csak 1953-ban volt ilyen rossz a helyzet, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió hidrogénbombákat kezdett el tesztelgetni.

Fotó: MARK WILSON/AFP

Az 1947 óta működő szimbolikus óra a nukleáris háború és a klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az órát kezelő tudósok arra figyelmeztettek, hogy kezdjük normalizálni ezt a nagyon veszélyes világot, szóval az egy helyben maradás rossz hírnek számít. A korábbi kaliforniai kormányzó, Jerry Brown, aki a testület vezetésében ül úgy fogalmazott, hogy orosz rulettet játszunk az emberiséggel.

A bejelentésnél pozitív fejleményként ismerték el, hogy javult a kapcsolat Észak-Korea és az Egyesült Államok között, ugyanakkor továbbra is nyugtalanítónak tartják, hogy néhány nemzet továbbra is növeli a széndioxid-kibocsátását és világszerte folytatódnak a diplomácia súrlódások. 

A nukleáris háború veszélye és a klímaváltozás mellett arra is figyelmeztettek, hogy az információs hadviselés egyre inkább aláássa a világ demokráciáit. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.