A Rothschild-család eladta az utolsó osztrák birtokát

gazdaság
2019 január 25., 11:01
comments 126
photo_camera Albert von Rothschild, a családi erdő egykori megvásárlója

Bettina Burr, a Rothschild család ausztriai ágának örököse és a család egy másik tagja eladtak két, összesen 7000 hektáros erdőt Alsó-Ausztriában a papír- és csomagolóiparban érdekelt Prinzhorn konszernnek, a legendás bankárcsalád ezzel gazdasági szempontból nincs többé jelen abban az országban, amit annyira sokáig finanszírozott.

Azt a földbirtokot, aminek ez a bizonyos erdődarab is a része volt, még 1875-ben vásárolta meg Albert von Rothschild báró, hogy a nácik 1938-ban erőszakkal elkobozzák azt, majd Ausztria a második világháború után legalább egy részét visszaadja.

A XIX. században az akkori világ legnagyobb vagyonát felhalmozó bankárcsalád pátriárkája, a Frankfurtban egy pénzváltó fiaként született Mayer Amschel Rothschild már maga is komoly bankházat hozott létre, de az igazi ugrást az jelentette, hogy 5 fiából 4-et Európa akkori legfontosabb pénzügyi központjaiba - Bécsbe, Londonba, Nápolyba és Párizsba - küldött, akik mind letelepedtek, majd virágzó bankokat alapítottak, némelyikük hiteleivel komoly hatást gyakorolva a történelem alakulására is. Különösen igaz ez a Napoleon elleni brit háborúkat szinte egyszemélyben finanszírozó, Londonban éló Nathanra.

De igazán komoly hatással volt új hazájának sorsára a Bécsben bankot - a Creditanstaltot - alapító, a Habsurgoktól később nemességet is kapó Salomon, akinek -. illetve utódainak - komoly szerepük volt a Monarchia pénzügyeinek finanszírozásában. A Rothschildok többek között vasútvonalakat és acélműveket építettek, hitelezték a duális államot és hamarosan ők lettek Ausztria legnagyobb földbirtokosai.

1910-ben Salomon Rothschild unokája, Albert, a most eladott birtok megvásárlója volt egész Európa leggazdagabb embere. A huszadik század első fele már nem alakult ilyen fényesen sem a család, sem Ausztria szempontjából. A harmincas évek nagy világválsága bedöntötte a Creditanstaltot, ami állami kézbe került, majd jött az Anschluss és a nácik, akik elkobozták a család vagyonát. Aminek a megmaradt része ahhoz elég volt, hogy a holokausztot mindannyian élve megúszták.

A most eladott erdő Bécs környékének egyik legnépszerűbb kiránduló- és horgászhelye, benne száz évesnél régebbi műemlék épületekkel. Az azt megvásárló Prinzhorn konszern is családi cég, ők 1853-ban egy kis papírmalommal kezdték a birodalomalapítást.

(via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.