Mise alatt és a mentés közben is robbantottak a Fülöp-szigeteken

Terrorizmus
2019 január 27., 05:23
comments 23

Két bomba robbant vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek.

Az első robbanószerkezet Jolo tartomány fővárosában, egy katolikus katedrálisánál lépett működésbe a mise alatt, a második röviddel később ugyanott, amikor megkezdődött a mentés.

Rendőrségi és katonai források szerint legalább 19 ember halt meg. Vegyesen vannak köztük a hatóságok emberei és polgári lakosok. A közlések szerint 48-an megsérültek.

Frissítés: A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van a biztonsági erők legfrissebb értesülései szerint.

Fülöp-szigeteki katonák az Abu Szajjaf terroristájának holttestével Jolóban 2017. szeptember 7-én.
photo_camera Fülöp-szigeteki katonák az Abu Szajjaf terroristájának holttestével Jolóban 2017. szeptember 7-én. Fotó: Nickee Butlangan/AFP

Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet.

Egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, amelynek indítékát csak találgatják. Egyesek szerint egy népszavazás eredményére adott válasz lehetett. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozása mellett tette le a voksát az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem nyerte el a többség támogatását a muszlim autonómia.

A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.