41 millió gyerek szorul segítségre háborúk és természeti katasztrófák miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden bejelentette, hogy 3,9 milliárd dollárra (1082,25 milliárd forintra) van szüksége ahhoz, hogy segíteni tudjon a konfliktusok és természeti katasztrófák 41 millió gyermekáldozatának az idén.

A keddi genfi sajtótájékoztatón bemutatott 2019-es cselekvési terv célja, hogy elérhetővé tegye az ivóvizet, az élelmiszert, az oktatást és a legfontosabb egészségügyi szolgáltatásokat a gyerekek számára 59 országban, valamint szavatolja biztonságukat.

Egy jemeni kislány, Buthaina al-Rimi, akinek teljes családja egy légitámadásban halt meg 2017-benFotó: MOHAMMED HUWAIS/AFP

Az UNICEF szerint jelenleg Jemenben 6,6 millió, Szíriában 5,5 millió, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 4 millió gyerek számára nem elérhetőek ezek a szolgáltatások.

"Soha nem láttunk annyi konfliktust a világon az elmúlt 30 évben, mint mostanában, és azt látjuk, hogy egyre inkább +normálisnak+ fogadják el az iskolák elleni támadásokat vagy gyerekek őrizetbe vételét" - hangsúlyozta a terv bemutatása közben Manuel Fontaine, az UNICEF sürgősségi programjainak vezetője.

Az összeg mintegy harmadát a Szíriában élő vagy a polgárháború elől a környező államokba menekült gyerekek megsegítésére szánják. A segélyezés szempontjából kiemelt válsággócok között van Jemen és a Kongói Demokratikus Köztársaság is.
Sokan nem becsülik meg az UNICEF gyermekvédelmi erőfeszítéseit - adta értésre Henrietta Fore igazgató.

"A gyerekek nem tudnak felépülni a háború ejtette láthatatlan sebekből, ha nincs olyan hely, ahol biztonságban játszhatnának, ha el vannak választva családjaiktól, és nem részesülnek pszichológiai és szociális támogatásban" - fűzte hozzá Fore. Az ENSZ Gyermekalapja szerint a fegyveres konfliktust megélt gyerekek olyan szintű stresszhatások érik, ami károsan hat tanulási és szociális képességeikre egészen felnőttkorukig.

Tavaly az UNICEF 3,8 milliárd dollárt kért a nemzetközi közösségtől tevékenységének finanszírozására, ennek az összegnek azonban csak a háromnegyedét kapta meg felajánlásokból. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.