A férfi, aki egymaga közel 3 millió Wikipedia-szócikket szerkesztett már

internetek
2019 január 29., 22:05
comments 165

Az amerikai tévécsatorna, a CBS mutatta meg nézőinek a Wikipedia leglelkesebb szerkesztőjét, Steven Pruittot. A férfi eddig közel 3 millió szerkesztést hajtott végre a közösségi online enciklopédia bejegyzésein és ezen kívül 35 ezer saját szócikke is van. 

Pruitt netes körökben amolyan legendának számít, és mivel az angol nyelvű szócikkek közel harmadát szerkesztette már a 33 éves amerikai férfi, a Time 2017-ben beválasztotta az internet legbefolyásosabb személyei közé, Donald Trump, JK Rowling és Kim Kardashian mellé. 

Mint a CBS anyagából kiderül, Pruitt odavan a történelemért és az operákért, a wikipediás felhasználói neve, a Ser Amantio Di Nicolao is a kedvenc operaszereplőjétől származik. Az első bejegyzése egy nagyon távoli, évszázadokkal ezelőtt élt rokonáról szólt, de a csatornának elmondta, hogy jelenleg élő rokonai is furán tekintenek rá: Pruitt még mindig a szüleivel él, akiktől azért szokott megjegyzéseket kapni a hobbijára. 

Mert ez az egész csak hobbi a számára, pénzt nem keres vele. Pruitt a családja történetéből meríti az indokot, amiért fontos neki a Wikipedia: anyja a Szovjetunióban nőtt fel, és az általa elmondottakból értette meg, hogy mit jelent a szabadon hozzáférhető tudás. 

Egy átlagos nap három órát szán szerkesztésre és bejegyzések írására, illetve az ehhez szükséges kutatómunkára. Napközben ugyan dolgozik, az amerikai vámhivatalnál, de ott is archívumokat kell túrnia. 

A Wikipedia kommunikációs igazgató-helyettese, Kui Kinyanjui nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számukra minden önkéntes munkája, és hogy a Stevenhez hasonló emberek elképesztően fontosak az oldal működéséhez. 

Arra egyelőre kevés esély van, hogy valaki átvegye a legtöbb szerkesztés posztját Pruittól, a dobogón másodikként következő szerkesztő ugyanis 900 ezer módosítással van lemaradva. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.