Töröltette az NMHH a kisvasutas és keresztre feszítős jeleneteket a magyar Candide-ból

rajzfilm
2019 január 30., 9:55
comments 173

Candide-ból 13 részes animációs sorozatot készítő magyar alkotók nemrég az Aurórában beszéltek arról, miért csúszott rengeteget a film bemutatója, írja a Film.hu. Az animációs filmrendezők koncepciója az volt, hogy Voltaire regényének szereplőit modern környezetbe helyezik: a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs high tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe vagy egy űrbázisra a Marson.

Az ötletre az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) nyertek is támogatást, de a négy évig tartó gyártási munka után tavaly ilyenkor gondok adódtak. Az NMHH döntőbizottságának ugyanis nem tetszett néhány rész, és változtatásokat kértek, hogy a sorozatot bemutathassák a Duna TV-n.

Így ki kellett vágni azt,

  • ahogy  Pangloss mestert keresztre feszítik,
  • vagy amikor a kolumbiai maffiózó alkarján Szűz Mária tetoválása látható, 
  • azt a jelenetet, amiben Candide gatyájából előbújik egy tengerimalac, 
  • vagy amiben Kim Dzsongun kisvasúton üdvözli a népet, a szomszédos falvak focimeccsét pedig egy ikonikus, nézők nélküli stadionban rendezik meg.

Egyébként a fociról szóló jelenetsor a leghosszabb az összes anyag közül. 

A filmes portál megjegyzi, hogy az alkotóknak nem igazán volt más választása, különben a sorozat sosem kerülhetett volna a nyilvánosság elé, és a kapott támogatást is vissza kellett volna fizetniük. Az más kérdés, hogy a közmédiában ennek ellenére sem adták le a kész sorozatot.

Végül az RTL Klub egyetlen alkalommal, december 28-án, hajnali háromkor leadta. A készítők most a Facebookon szerveznek nyilvános vetítéseket, hogy a film eljusson a közönséghez. Ezeken a kivágott jeleneteket is bemutatják. (via Film.hu)

UPDATE: A cikk megjelenése után Fehér Károly és Iványi-Bitter Brigitta, producerek az NMHH kommunikációs osztályán keresztül közölték, hogy „az elkészült sorozat megtekintése után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre hívta fel a producerek és egyben a támogató, az MTVA Mecenatura felelős munkatársainak a figyelmét arra, hogy a sorozat az eredeti formájában és tartalmával nem felel meg a médiatörvényben meghatározott és a közszolgálati csatornákra vonatkozó szabályoknak. Egyes részek a korhatár besorolásnak (16), egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg. Az megbeszélésen elhangzottak alapján a producerek tájékoztatták az alkotókat, ami alapján született közös döntés az érintett epizódok megváltoztatásáról. A változtatások után a sorozat minden érintett által elfogadásra került. A Duna Médiaszolgáltató nem tudta megfelelő időpontban műsortervbe illeszteni a sorozatot, ezért került bemutatásra az RTL Klub csatornán”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt