Az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor területére költöztetnék a sültkolbász-múzeumot

2019 január 31., csütörtök 19:28
207

Új otthont kap a német sült kolbásznak szentelt türingiai múzeum, a Bratwurstmuseum: azon a területen tervezik az új intézményt, amit annak idején a nácik a kelet-németországi buchenwaldi koncentrációs tábor külső létesítményeként használtak. A múzeum honlapján közölt elképzelés megrökönyödést váltott ki Németországban.

Illusztráció: Foodcollection GesmbH/foodcollection

A most Holzhausenben működő kolbászmúzeum egy Mülhausenben lévő ingatlanra költözik, aminek a hatalmas épülete a II. világháborúban a közeli buchenwaldi koncentrációs tábor része volt – erősítette meg a dpa német hírügynökségnek Anke Pfannstiel, a mülhauseni önkormányzat szóvivője.

A Buchenwaldi Emlékmű szóvivője, Rikola-Gunnar Lüttgenau visszafogottan nyilatkozott a német hírügynökségnek:

„Nem akarom határozottan kizárni, hogy ez lehetséges, de kíváncsi vagyok, milyen javaslatot tettek le a helyszín tervezett felhasználásra, és az emlékezés megfelelő formájának megtalálására.”

A kérdéses terület 2008 óta egy magánbefektető tulajdonában van, aki a szövetségi kormánytól vásárolta meg a földeket. A helyi önkormányzat este vitatja meg az ügyet.

A buchenwaldi koncentrációs tábort a náci Németország által 1937 júliusától 1945 márciusáig működtette. Buchenwaldba és a külső táboraiba kb. 240 000 embert hurcoltak Európa minden országából, a legtöbbet Magyarországról és Lengyelországból. A tábor lakói, zsidók, politikai foglyok és hadifoglyok kényszermunkásként dolgoztak a közeli német hadiüzemekben. 43 ezren meghaltak a fogságban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt