Hiába próbálkozott a Fehér Ház, nem talált bizonyítékot Donald Trump állításaira

külföld
2019 január 31., 11:45
comments 119

Belső vizsgálatot tartott Trump kormánya abból a célból, hogy konkrét bizonyítékkal tudják alátámasztani az elnök állításait. Trump az elmúlt hetekben a mexikói határfal felépítéséről szóló vitákban többször is állította, hogy a mexikói határon tömegével találnak szigszalaggal megkötözött nőket és muszlim imaszőnyegeket.

Legutóbb a múlt pénteken beszélt erről, amikor kénytelen volt nyilvánosan beismerni vereségét és újranyitni a kormányzatot úgy, hogy közben egy fillért se kapott a törvényhozástól a határfal építésére.

Ezek elég komoly állítások, érthető, hogy konkrét bizonyítékokkal is igyekeztek alátámasztani. Pláne azután, hogy több, emberkereskedelemmel és bevándorlással foglalkozó szakértő is nyilvánosan elmondta, hogy fogalmuk sincs róla, miről beszél az elnök. A Fehér Ház ezért belső nyomozást indított, remélvén, hogy csak előkerül valami konkrét bizonyíték az elnök állításaira. De nem került, legalábbis egy, az ABC-nek nyilatkozó kormánytisztviselő szerint nem találtak rá bizonyítékot, hogy embercsempészek szigszalagoznának össze nőket, vagy hogy bárki imaszőnyegeket talált volna a határon. És egyelőre egyetlen kormányhivatalnok se volt nyilvánosan megerősíteni az elnök állításait, vagy akár arra utalni, hogy legalább bizalmas iratokban lett volna szó bármi ilyesmiről is.

Hogy mégis honnan vehette ezt Trump? Biztosan nem tudjuk, de ahogy a CNN megjegyezte, a 2015-ben 2018-ban bemutatott, igen nagy sikerű Sicario című film második részében*, ami a mexikói kartellekkel harcoló FBI-ügynökökről szól, egy jelenetben valóban láthatók imaszőnyegek és szigszalaggal megkötözött nők is. (Via The Daily Beast)

*Pontosítás: Ugyan a Beast és az ABC is a 2015-ös első részt jelölte meg a jelenet forrásaként, a CNN helyesen a 2018-as folytatást jelölte meg. Elnézést a galibáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.