A családtagjukat otthon ápolók többsége rosszul járhat az új otthongondozási díjjal

POLITIKA
2019 február 06., 08:17
comments 143

Igazságtalannak tartják az érintettek az otthonápolási díjak új rendszerét. A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy egy gyermek után százezer, több gyermek után 150 ezer forintra növelik a gyermekek otthongondozási díját (GYOD). A Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke szerint azonban valójában az új, emelt ellátás csak nagyon keveseknek járna, mert a bevezetésével párhuzamosan szigorították a jogosultság megállapítását.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnökének tájékoztatása szerint 18300 család érdekelt a GYOD-ban, közülük eddig kilencezren az alap, 3200-an emelt ápolási kategóriába tartoztak, 6100 család volt kiemelt kategóriás. Az új értékelési rendszerben biztosan csak az utóbbiak számíthatnak a GYOD-ra. Az új értékelési rendszer nyolc kategóriában pontozza az ápolásra szorultakat az alapján, hogy mennyire képesek önálló étkezésre, öltözködésre, tisztálkodásra, vécéhasználatra. Legfeljebb 24 pontot lehet szerezni, GYOD-ra 8 ponttól lehet jogosult valaki, 5 pont alatt pedig teljesen kiesik az ápolási díj köréből. Ez kimondott nehézséget jelenthet az autista gyermekeket gondozó szülőknek, mert ők általában képesek önállóan enni, öltözködni, vécét használni, lakáson belül közlekedni. Ettől függetlenül folyamatos felügyeletre szorulnak.

További kifogásuk, hogy az új intézkedés különbséget tesz a gyermekeket és a magatehetetlen felnőtteket ápolók között, az utóbbiak ugyanis nem jogosultak azonos mértékű ellátásra. Az érintettek ezért tovább küzdenek azért, hogy az állam foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el az otthonápolást. (Via Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.