Munkát nem, de boldogságot hozott a finn alapjövedelem-kísérlet

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Pénteken tette közzé a finn kormány az alapjövedelemről szóló kétéves kísérlet első, 2017-es évének eredményeit. Mint írták, az alapjövedelem biztosítása nem járult hozzá a résztvevők foglalkoztatásának növekedéséhez, ugyanakkor azok, akik feltétlel nélkül kaptak pénzt az államtól, jobban érezték magukat a kísérlet végére, mint a kontrollcsoportban résztvevők. 

A finn kísérletben összesen 2000 munkanélküli embert választott ki véletlenszerűen az ország szociális ügyeket intéző ügynöksége, ők pedig nettó 560 eurót kaptak minden hónapban, bármiféle feltétel nélkül. A résztvevők a pénz megkapása mellett kereshettek továbbra is munkát vagy saját vállalkozásokba is foghattak. 

A kutatást összegző eredmények alapján viszont az alapjövedelemben részesülők nem szerepeltek jobban a munkaerőpiacon, mint azok a kontrollcsoportban megfigyelt munkanélküli emberek, akiknek a sorsát szintén követték a kutatók. 

Az eredmények összegzésekor viszont elhangzott az is, hogy a pénz hozzájárult az érintettek boldogságához: a pénzt kapók 55 százaléka, míg a kontrollcsoportban lévők 46 százaléka állította azt, hogy az egészségi állapotuk jó vagy nagyon jó. És a programban résztvevők 17 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két évben erős stressznek volt kitéve, míg a kontrollcsoportban ez az arány 25 százalék volt. 

A 2017 januárja és 2018 decembere között zajló program arra kereste a választ, hogy Finnország jóléti rendszere hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott munkaerőpiaci körülményekhez. (YLE)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.