Az emberiség szégyene, írta Kína ujgur-politikájáról Törökország

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében.Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Szokatlanul nyers diplomáciai levélben ítélte el Kína ujgur-politikáját, vagyis a muszlim vallású, török etnikumú népesség táborokba zárását Törökország. Mint mondták, több százezer ujgur bebörtönzése - a hivatalos kínai kommunikáció szerint munkaerőpiaci továbbképzése -, "kényszerasszimilációja az emberiség nagy szégyene".

A török kormány üzenete szerint nemrég értesültek a híres ujgur költő és zenész, Abdurehim Heyit haláláról is. Heyitet nyolc év börtönre ítélték szerzeményei miatt, büntetése második évében hunyt el fogságban.

Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiangban a terrorizmus veszélyére hivatkozva küldi átnevelő táborokba a helyi ujgurokat. Az ENSZ becslései szerint közel egymillió ujgur élhet bezárva. Peking tagadja, hogy ezek börtönök volnának, szerintük itt szakmai képzést adnak az ujguroknak, hogy ne legyenek terroristák, hanem a társadalom hasznos tagjaként folytathassák életüket.

Peking bírálói szerint valójában a muszlim kisebbség vallási és kulturális szokásait akarják megváltoztatni, mert azok mind a uralkodó kommunista ideológiától, mind a többségi han kultúrától eltérnek. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.