Az emberiség szégyene, írta Kína ujgur-politikájáról Törökország

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében.Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Szokatlanul nyers diplomáciai levélben ítélte el Kína ujgur-politikáját, vagyis a muszlim vallású, török etnikumú népesség táborokba zárását Törökország. Mint mondták, több százezer ujgur bebörtönzése - a hivatalos kínai kommunikáció szerint munkaerőpiaci továbbképzése -, "kényszerasszimilációja az emberiség nagy szégyene".

A török kormány üzenete szerint nemrég értesültek a híres ujgur költő és zenész, Abdurehim Heyit haláláról is. Heyitet nyolc év börtönre ítélték szerzeményei miatt, büntetése második évében hunyt el fogságban.

Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiangban a terrorizmus veszélyére hivatkozva küldi átnevelő táborokba a helyi ujgurokat. Az ENSZ becslései szerint közel egymillió ujgur élhet bezárva. Peking tagadja, hogy ezek börtönök volnának, szerintük itt szakmai képzést adnak az ujguroknak, hogy ne legyenek terroristák, hanem a társadalom hasznos tagjaként folytathassák életüket.

Peking bírálói szerint valójában a muszlim kisebbség vallási és kulturális szokásait akarják megváltoztatni, mert azok mind a uralkodó kommunista ideológiától, mind a többségi han kultúrától eltérnek. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.