Az emberiség szégyene, írta Kína ujgur-politikájáról Törökország

külföld
2019 február 10., 09:00
Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében 2019. február 5-én.
photo_camera Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében. Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Szokatlanul nyers diplomáciai levélben ítélte el Kína ujgur-politikáját, vagyis a muszlim vallású, török etnikumú népesség táborokba zárását Törökország. Mint mondták, több százezer ujgur bebörtönzése - a hivatalos kínai kommunikáció szerint munkaerőpiaci továbbképzése -, "kényszerasszimilációja az emberiség nagy szégyene".

A török kormány üzenete szerint nemrég értesültek a híres ujgur költő és zenész, Abdurehim Heyit haláláról is. Heyitet nyolc év börtönre ítélték szerzeményei miatt, büntetése második évében hunyt el fogságban.

Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiangban a terrorizmus veszélyére hivatkozva küldi átnevelő táborokba a helyi ujgurokat. Az ENSZ becslései szerint közel egymillió ujgur élhet bezárva. Peking tagadja, hogy ezek börtönök volnának, szerintük itt szakmai képzést adnak az ujguroknak, hogy ne legyenek terroristák, hanem a társadalom hasznos tagjaként folytathassák életüket.

Peking bírálói szerint valójában a muszlim kisebbség vallási és kulturális szokásait akarják megváltoztatni, mert azok mind a uralkodó kommunista ideológiától, mind a többségi han kultúrától eltérnek. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.