Ezrek menekülnek a bozóttűz elől Új-Zélandon

A Tasmán-öböl, ahol most bozóttüzek miatt ezrek menekülnek.Fotó: Google Maps

Mintegy háromezer embernek kellett otthonát hátrahagyva menekülnie a fenyegető bozóttűz miatt Új-Zéland Déli-szigetén, Wakefield városánál. A lángok hat napja, Nelson közelében csaptak fel, de egyelőre nem sikerült megfékezni a tüzet.

A lángok terjedését az erős szelek is támogatják, a hatóságok ezért attól tartanak, hogy vasárnap drámaira fordulhat a helyzet. Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke közleményében csak reményét tudta kifejezni, hogy "az időjárás is velünk lesz".

A most pusztító bozóttűzhöz hasonlót 1965 óta nem láttak. A helyi parlamenti képviselő, Nick Smith szerint a térség olyan, mint egy fűrészporos láda, hetvenezer polgár van veszélyben.

A tűz oltásában huszonhárom helikopter és két repülőgép is részt vesz. Erre szükség is van, mert bár a meteorológia esőt jósol keddre, de a csapadék pont elkerülheti a veszélyeztetett részeket. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.