Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot Novaja Zemlján

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több mint 52 alkalommal bukkantak fel jegesmedvék az elmúlt hetekben Belusja Gubánál Oroszország legészakibb vidékén, a Jeges-tengeren lévő Novaja Zemlja szigetcsoportnál. 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik. A medvék számos esetben támadtak emberekre is, rendszeresen törnek be hivatalokba is.

A helyzetre tekintettel az arhangelszki régió kormányzója szükségállapotot vezetett be. Ezt azzal indokolta, hogy a jegesmedvék nagy tömegben árasztottak el lakott területeket. Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, de a környéken soha nem volt ennyi belőlük.

Emiatt tájékoztatása szerint helyi iskolák, óvodák, illetve egyszerű lakosok is számtalan panaszt tettek, követelve, hogy a hatóságok szavatolják biztonságukat. Félnek elhagyni lakóhelyüket, napi rendszeres közlekedésük is veszélyes. A szülők félnek gyerekeiket iskolába, óvodába vinni, mondta a kormányzó.

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Ezzel egy időben ugyanakkor az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék.

A medvék az északi-sarki felmelegedés, a jégsapka olvadása miatt húzódhattak délebre. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.