Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot Novaja Zemlján

külföld
2019 február 10., 07:28
comments 124

Több mint 52 alkalommal bukkantak fel jegesmedvék az elmúlt hetekben Belusja Gubánál Oroszország legészakibb vidékén, a Jeges-tengeren lévő Novaja Zemlja szigetcsoportnál. 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik. A medvék számos esetben támadtak emberekre is, rendszeresen törnek be hivatalokba is.

A helyzetre tekintettel az arhangelszki régió kormányzója szükségállapotot vezetett be. Ezt azzal indokolta, hogy a jegesmedvék nagy tömegben árasztottak el lakott területeket. Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, de a környéken soha nem volt ennyi belőlük.

Emiatt tájékoztatása szerint helyi iskolák, óvodák, illetve egyszerű lakosok is számtalan panaszt tettek, követelve, hogy a hatóságok szavatolják biztonságukat. Félnek elhagyni lakóhelyüket, napi rendszeres közlekedésük is veszélyes. A szülők félnek gyerekeiket iskolába, óvodába vinni, mondta a kormányzó.

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Ezzel egy időben ugyanakkor az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék.

A medvék az északi-sarki felmelegedés, a jégsapka olvadása miatt húzódhattak délebre. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt