Tizenöt éven belül a magyar áramtermelő kapacitás felét kell pótolni

gazdaság
2019 február 10., 07:18
comments 287

Elsősorban a kieső erőművi kapacitások miatt van szükség új erőművek építésére, állapította meg tanulmányában a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt. Addigra ugyan az áramfogyasztásunk is nőhet tíz százalékkal, de sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a mostani, 8600 megawatt összteljesítményű erőművi kapacitás csaknem felének, 4000 megawattnyi termelőkapacitásnak jár le az üzemideje.

A megszűnés döntően a nagyerőműveket érinti: a szénerőművek csaknem teljesen eltűnhetnek, és a legöregebb atomerőművi blokknak is lejár az élettartam-meghosszabbítása. A MAVIR tervei szerint ezen részben segíthet a meglévő erőművek felújítása, üzemidejük meghosszabbítása. A cég tervei szerint amúgy 2033-ra 5500 megawattnyi új erőművi kapacitással számol, de ebben már a két új paksi blokk beüzemelése is benne van, az pedig korántsem biztos, hogy ha egyáltalán, akkor addigra elkészüljön az új atomerőmű. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.