Tizenöt éven belül a magyar áramtermelő kapacitás felét kell pótolni

Elsősorban a kieső erőművi kapacitások miatt van szükség új erőművek építésére, állapította meg tanulmányában a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt. Addigra ugyan az áramfogyasztásunk is nőhet tíz százalékkal, de sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a mostani, 8600 megawatt összteljesítményű erőművi kapacitás csaknem felének, 4000 megawattnyi termelőkapacitásnak jár le az üzemideje.

A megszűnés döntően a nagyerőműveket érinti: a szénerőművek csaknem teljesen eltűnhetnek, és a legöregebb atomerőművi blokknak is lejár az élettartam-meghosszabbítása. A MAVIR tervei szerint ezen részben segíthet a meglévő erőművek felújítása, üzemidejük meghosszabbítása. A cég tervei szerint amúgy 2033-ra 5500 megawattnyi új erőművi kapacitással számol, de ebben már a két új paksi blokk beüzemelése is benne van, az pedig korántsem biztos, hogy ha egyáltalán, akkor addigra elkészüljön az új atomerőmű. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.