Száz év után először bukkant fel fekete leopárd Afrikában

Több mint 100 után újra láttak fekete leopárdot, azaz párducot, és sikerült felvételeket is készíteni róla Kenyában - közölte a CNN-nel a San Diegó-i állatkert biológusa.

Nick Pilfold, a San Diegó-i állatkert biológusa elmondta, hogy miután hallották a ritka ragadozó hírét, csapatával kameracsapdákat tettek ki a Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek.  Több kamerát tettek oda, ahonnan többen is jelentették, hogy látták a fekete párducot.

A nőstény párduc teljesen fekete szőrzete a melanizmus, vagyis a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozat számlájára írható, az albinizmus ellentéte. Ugyan nappal tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik rajta. Bár többen jelentették, hogy láttak fekete párducot, ez az első igazolt felvétel egy 1909-es etiópiai megfigyelés óta.

Valószínű, hogy mindig éltek fekete párducok Kenyában, de ezt azóta nem sikerült jó minőségű felvételekkel igazolni” - mondta Pilfold.

A kenyai Daily Nation napilap szerint egyik fotósuk, Phoebe Okall 2013-ban fényképezett egyet ugyanazon a területen, de nem világos, hogy a kép akkoriban megjelent-e.

A melanizmus a leopárdok nagyjából 11 százalékánál jelentkezik, de ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc.A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a párduc vagy leopárd (Panthera pardus) a veszélyeztetett állatok között szerepel. (National Geographic/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.