Úristen, a kormány beismert egy kudarcot!

POLITIKA
2019 február 14., 05:55

Ritka pillanat a Nemzeti Együttműködés Rendszerében az, amikor a kormány beismeri saját kudarcát. Most ez is eljött: a kormány, ha részben is, de beismerte szakképzési stratégiája teljes kudarcát.

Részben, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára készült legújabb szakképzési stratégia, a Szakképzés 4.0 című munkaanyagban a kudarcért részben a tanárokra és a szülőkre terhelik a felelősséget. Hogy mi a tanárok és a szülők felelőssége a kudarcban?Hát az, hogy az oktatásban a sikert továbbtanulásban mérik!Ezt emésszük egy kicsit: a kormány szerint tehát azért nem jött össze a tervük, hogy tízezer számra képezzenek szakképzett munkásokat, mert a fránya tanárok és szülők azt szeretnék, ha gyerekeik, diákjaik tanulmányi eredményeik alapján akár a szakközépiskolainál magasabb szintű képzésbe is be tudjanak kerülni.

Emellett probléma az is, hogy túl sok a gimnázium, így ezek a magasabb szintű képzések "felszívják" azokat a fiatalokat, akiknek a kormány szerint inkább szakmát kéne tanulniuk. "Ha nem történik beavatkozás, akkor három év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnáziumok [...] beiskolázási aránya", írták.

Azért saját korábbi döntéseik közül is felülbírálnak ezt-azt. Így például azután, hogy a legutóbb 18 évről 16 évre vitték le, most 17 évre emelnék a tankötelezettség határát. Azt a céljukat viszont továbbra se adják fel, hogy a tanulók nagyobb része gimnázium helyett inkább valamilyen szakiskolába járjon, ezért évi 50 milliárd forintos kerettel elindítják a "21. századi szakképző iskola" című tíz éves fejlesztési programot. (Via Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.