Ráfordulunk a végjátékra - Motson-kupa, negyeddöntők

LB
futball
2019 február 15., 22:13
comments 32
photo_camera Barátok egymás ellen a négy közé jutásért

Az ígértekhez képest jelentősen megcsúsztunk házi kommentátor-versenyünk folytatásával. Szánjuk-bánjuk, kifogásaink lennének, de minek, így inkább nem is szaporítjuk a szót, hadd terjedjenek önjáróan a pletykák a tömeges befolyásolási kísérletekről és gigantikus sértődésekről. Egy biztos: a kelleténél hosszabb szünet rávilágított arra, hogy nagyon sokan követitek és szeretitek a sorozatot, mert folytatást reklamáló levelek és kommentek egész sorát kaptuk az utóbbi egy hétben.

Köszönjük, megyünk tovább a megkezdett úton, és csak a következő meccsekre koncentrálunk.

De előbb nézzük, hogyan zárult az utolsó csoportforduló, és kik jutottak be a legjobb nyolc közé:

A-csoport

1. Méhes 3-0-0 (250-50), 9 pont
2. Haraszti 2-0-1 (197-103), 6 pont

---------------------------------------
3. Szathmári 1-0-2 (83-217), 3 pont
4. Nagy V. 0-0-3 (70-230), 0 pont

B-csoport

1. Monoki 2-1-0 (185-115), 7 pont
2. Baumstark 1-2-0 (190-110), 5 pont

------------------------------------------
3. Farkas 1-1-1 (153-147), 4 pont
4. Varga 0-0-3 (72-228), 0 pont

C-csoport

1. Hajdú B. 3-0-0 (228-72), 9 pont
2. Faragó 2-0-1 (173-127), 6 pont

-----------------------------------------
3. Fülöp 1-0-2 (121-179), 3 pont
4. Somos 0-0-3 (78-222), 0 pont

D-csoport

1. Egri 3-0-0 (212-88), 9 pont
2. Matuz 2-0-1 (192-108), 6 pont

----------------------------------------
3. Márkus 1-0-2 (111-189), 3 pont
4. Lukács (85-215), 0 pont

A kiesettek helyezései (pontszám, illetve százalékarány alapján):

9. Farkas Norbert (Spíler TV)
10. Fülöp László (Sport TV)
11. Márkus Ádám (Spíler TV)
12. Szathmári Attila (Eurosport)
13. Lukács Viktor (M4)
14. Somos Ákos (Spíler TV)
15. Varga Ákos (M4)
16. Nagy Viktor (DIGI)

És akkor a lényeg, vagyis a meccsek a négybe jutásért:

Méhes Gábor (Sport TV) vs. Baumstark Tibor (Spíler TV)

Három éve ez a párharc még a döntő volt, ami remekül mutatja, némileg átalakultak az erőviszonyok a hazai kommentátor-piacon. Mindenki Zümijének népeszerűsége a csoportkör alapján töretlen - Harasztit is elképesztő magabiztossággal intézte el -, Baumstark viszont ezúttal nehezen indult be, hogy végül aztán el is bukja a csoportelsőséget Monoki Lehellel szemben. Eszünk ágában sincs állást foglalni, így inkább érdekességekkel támadunk:

  • Méhes Gábor civilben az SZTE-Szedeák kosárlabda-csapatának kommunikációs igazgatója. Igazi lokálpatrióta, tősgyökeres szegedi, és bár már jó két évtizede állandó szereplője a magyar sporttévés piacnak, még mindig a városban él, vonattal ingázik Budapestre. Ha rajta múlik, ez nem is fog változni.
  • Baumstark Tibor KOS-végzősként az ATV-nél és a Sláger Rádiónál indult, dolgozott hírügynökségnél, első kommentátori tapasztalatait pedig a megboldogult SportKlubnál szerezte.
  • Baumstark eredeti végzettsége mérnök-informatikus, Méhes pedig az ELTE jogi kara helyett döntött úgy, hogy sporteseményekhez szeretné adni nem mindennapi hangi adottságait. (Megnéztük volna a szülök arcát a döntés bejelentésekor otthon, annyi bizonyos).
  • Tibor legutóbbi ismert klubszimpátiája az MTK-hoz köthető (ennek elmúltáról beszélt a nekünk adott interjújában is), Méhes ellen viszont komoly érv, hogy kedvenc sportolója saját bevallása szerint egy kosárlabdázó (még akkor is, ha a zseniális Drazen Petrovic-ról van szó).

Egri Viktor (DIGI Sport) vs. Faragó Richard (Sport TV)

A legendásan megosztó Egri meglepő magabiztossággal lépdelt át a csoportkörön, Faragó szintén, igaz, neki Hajdú B. István ellen nem sok esélye volt a kvartett első helyére. Ricsi népszerűsége úgy látszik, annak ellenére is töretlen, hogy évek óta látványosan keveset és nagyon felületesen foglalkozik európai focival, miközben egyértelműen az első számú szerelem, az NFL tölti ki leginkább a szakmai életét. Egrinek ugyanígy ott a kézilabda, amelyben - saját és kollégái véleménye szerint is - megújította az itthoni közvetítéseket. Két innovátor tehát egymás ellen, íme, az érdekességek:

  • Egri Viktor a pécsi közgáz levelező tagozatára járt, amikor egyszer csak rálelt Havas Henrik médiaiskolájára. Villámgyors suliváltás, üstökös-szerű karrier: néhány héttel később már a Magyar Rádió reggeli műsorában olvasott be jegyzetet, annak a Török Lászlónak a kérésére, aki azóta is állítja, harminc év alatti ember nem tud rendes jegyzetet írni. Viktor tudott.
  • Faragó sokáig futballozott, nem is rosszul, majd recepciós-karrierjét hagyta ott a sportriporter-iskoláért (a KOS első évfolyamán végzett, többek között Borbély Zoltán és Hajdú B. István mellett).
  • Egri első futball-bejelentkezése egy Újpest-Paks Magyar Kupa-meccs volt a rádióban. Mivel harminc másodperc helyett negyvenet beszélt, fél évre letiltották.
  • Faragót első szárnypróbálgatásai azonnal a futball felé terelték: Vitray Tamás jóvoltából Hajdú B. Istvánnal párban ő vihette az MTV-n a frissen megreformált Bajnokok Ligáját, majd ott volt a '94-es vb-n (Bebetu, Ronaldu, ugye), hogy aztán ezzel az 1997-es meccsel örökre beírja magát a magyar médiatörténetbe:
link Forrás

Monoki Lehel (DIGI Sport) vs. Haraszti Ádám (Sport TV)

Két örök barát, akik együtt lettek igazán népszerű és ismert arcok a Diginél, már abban az időben, amikor még nem is volt különösebben sikk kedvelni a kevés helyen elérhető, de rengeteg közvetítési jogot birtokló adót. Haraszti azóta váltott, és ma már a Sport TV alkalmazottja, miközben Monoki egyre inkább a műsorvezetés felé tendál - amiben egyébként a sportos közeg egyértelműen kiemelkedő alakja, olyannyira, hogy egyre gyakrabban vetődik fel, hogy akár kereskedelmi TV-k nagyobb szabású műsoraiban is megállná a helyét. Három éve mindketten a nyolc között véreztek el (Monoki Hajdú B., Haraszti Méhes ellen), most valamelyikük érmet szerezhet.

  • Monoki korkedvezménnyel járhatott a KOS-ba (még gimnazista volt), 17 évesen pedig már interjút készített Orbán Viktorral egy Felcsút-Esztergom NB II-es meccs után.
  • Haraszti alig huszonnégy évesen kint járt a pekingi olimpián, ahol ő közvetítette az összes bringás (pálya + országúti) számot, illetve az ökölvívást is. Utóbbival jelentősen meggyűlt a baja, mert saját bevallása szerint is komoly problémái vannak a bal- és jobbkezes ütések megkülönböztetésében, így mai napig rémálomként emlékszik vissza erre a feladatra.
  • Monoki 2004-et követően eltűnt a sport közeléből, és csaknem hat éven át az MTV Kulturális és Művelődési Osztályán dolgozott, műsorvezetőként. Diákoknak, fiataloknak szóló kulturális műsorokat készített, itt szerezte képernyős rutinját.
  • Ádám legismertebb közvetítése talán a 2012-es, bajnoki címről döntő PL-forduló, amelyben Agüero utolsó pillanatban szerzett góljával nyert végül a City.

Hajdú B. István (M4 Sport/Eurosport) vs. Matuz Krisztián (Spíler TV)

A sokak szerint toronymagas esélyes Hajdú B. István sétagaloppban vette a csoportkört, és igazából Matuz Krisztiánnál sem rezgett a léc, egyedül jó barátja és kézilabdás podcast-társa, Egri Viktor tudta megállítani a kvartettjében. Ezzel együtt itt komoly meglepetés lenne, ha nem a csoportelső jutna tovább a négybe, meglátjuk, hogyan szól a vox populi:

  • Matuzt sokan vádolják azzal, hogy sótlan, de ő maga amondó, hogy inkább a felkészültségével, az aprólékos, igényes háttértudásával szeretne kitűnni. Kézilabda- és futballberkekben is úgy vélik, sikerül neki.
  • Hajdú B. az ország kiemelkedően legsikeresebb kommentátora abban az értelemben, hogy éveken át képes volt szabadúszni, sorozatokra, tornákra leszerződni. Itthon lényegében ő a Bajnokok Ligája hangja és arca, néhány éves kitérőkkel szinte folyamatosan kommentálta a sorozatot.
  • Matuz sokáig nem jutott el olimpiára (viszonylag fiatalon, ráadásul a 2004-es athéni játékok előtt igazolt el az MTV-től), de 2012-ben ő kommentálta Marosi Ádám öttusában szerzett bronzérmét Londonban. Ő volt a szpíker minden idők egyik legzseniálisabb válogatott meccsén, a 2004-es Eb-n lejátszott Csehország-Hollandia (3-2) meccsen is.
  • Hajdú B. István eredetileg (sőt, hivatalosan most is) Hajdú István. Azért kellett felvennie egy plusz betűt a nevébe, mert amikor a Telesporthoz került, a tévénél dolgozott egy másik Hajdú István is, aki megkérte, valahogyan különböztessék meg egymást. A B-nek viszont nincs különleges jelentése, "lehetett volna bármilyen másik betű is" - ahogyan maga a viselője szokta volt mondogatni.

Szavazni ismételten 48 órán keresztül lehet majd, hajrá! A párharcok sorrendje egyben az ágakat is jelzi, azaz

Méhes/Baumstark vs. Egri/Faragó, illetve Monoki/Haraszti vs. Hajdú B./Matuz elődöntőkre van kilátás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.