Az EP belügyi szakbizottsága aggódik az újságírógyilkosságok miatt

külföld
2019 február 19., 16:03
comments 38

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) aggodalmát fejezte ki a jogállamiság Máltán és Szlovákiában tapasztalt súlyos hiányosságai miatt - közölte az Európai Parlament kedden, utalva a két országban az újságírók ellen elkövetett gyilkosságokra.

Az EP szakbizottsága állásfoglalást fogadott el, amely Daphne Caruana Galizia, 2017 októberében meggyilkolt máltai újságíró, és Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova 2018 februárjában elkövetett meggyilkolását követően vizsgálta a jogállamiság helyzetét az EU-ban, különösen Máltán és Szlovákiában. A bizottság a jogállamiság mellett a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a bűnüldözés pártatlansága és az igazságügy függetlenség területén állapított meg súlyos hiányosságokat.

Az európai parlamenti képviselők elítélték, hogy egyre több uniós tagállam kormánya törekszik a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésére.

Hangsúlyozzák, hogy úgy a máltai, mint a szlovákiai gyilkosságok, valamint Viktoria Marinova bulgáriai újságíró 2018. októberi meggyilkolása komoly "visszatartó hatással volt az újságírókra".

A LIBE-képviselői Szlovákiával kapcsolatban elismerték Ján Kuciak és Martina Kusnirova gyilkosságának kivizsgálása terén elért előrehaladást, de ragaszkodtak ahhoz, hogy mind nemzeti, mind nemzetközi szinten folytatódjon a nyomozás. Szükségesnek nevezték, hogy valamennyi korrupciós és csalással kapcsolatos vizsgálat során felvetődő bűnügy esetében a szlovák hatóságok alapos vizsgálatot végezzenek.

photo_camera Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova Fotó: Halász Júlia

A képviselők aggodalmukat fejezték ki a szlovák vezetői körökkel összefüggésben emlegetett korrupcióval kapcsolatban. Felszólítottak arra is, hogy a kiválasztási és kinevezési folyamatok - például a rendőrség vezetőjének megbízása - legyenek átláthatók.

Máltával kapcsolatban a képviselők arra szólították fel a kormányt, hogy folytasson teljes körű és független vizsgálatot Daphne Caruana Galizia gyilkosságával kapcsolatban, és követelje meg, hogy a kormánytagok vonják vissza az újságírónő családjával szembeni rágalmazásokat.

A képviselők végezetül arra szólították fel a máltai kormányt, haladéktalanul szüntesse meg azt a rendszert, amely állampolgárságot, vagy tartózkodási engedélyt kínál befektetésekért cserébe. Véleményük szerint ezek a programok az uniós polgárság " tényleges kiárusítását" jelentik és nehezítik a pénzmosás elleni küzdelmet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.