Az EP belügyi szakbizottsága aggódik az újságírógyilkosságok miatt

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) aggodalmát fejezte ki a jogállamiság Máltán és Szlovákiában tapasztalt súlyos hiányosságai miatt - közölte az Európai Parlament kedden, utalva a két országban az újságírók ellen elkövetett gyilkosságokra.

Az EP szakbizottsága állásfoglalást fogadott el, amely Daphne Caruana Galizia, 2017 októberében meggyilkolt máltai újságíró, és Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova 2018 februárjában elkövetett meggyilkolását követően vizsgálta a jogállamiság helyzetét az EU-ban, különösen Máltán és Szlovákiában. A bizottság a jogállamiság mellett a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a bűnüldözés pártatlansága és az igazságügy függetlenség területén állapított meg súlyos hiányosságokat.

Az európai parlamenti képviselők elítélték, hogy egyre több uniós tagállam kormánya törekszik a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésére.

Hangsúlyozzák, hogy úgy a máltai, mint a szlovákiai gyilkosságok, valamint Viktoria Marinova bulgáriai újságíró 2018. októberi meggyilkolása komoly "visszatartó hatással volt az újságírókra".

A LIBE-képviselői Szlovákiával kapcsolatban elismerték Ján Kuciak és Martina Kusnirova gyilkosságának kivizsgálása terén elért előrehaladást, de ragaszkodtak ahhoz, hogy mind nemzeti, mind nemzetközi szinten folytatódjon a nyomozás. Szükségesnek nevezték, hogy valamennyi korrupciós és csalással kapcsolatos vizsgálat során felvetődő bűnügy esetében a szlovák hatóságok alapos vizsgálatot végezzenek.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina KusnirovaFotó: Halász Júlia

A képviselők aggodalmukat fejezték ki a szlovák vezetői körökkel összefüggésben emlegetett korrupcióval kapcsolatban. Felszólítottak arra is, hogy a kiválasztási és kinevezési folyamatok - például a rendőrség vezetőjének megbízása - legyenek átláthatók.

Máltával kapcsolatban a képviselők arra szólították fel a kormányt, hogy folytasson teljes körű és független vizsgálatot Daphne Caruana Galizia gyilkosságával kapcsolatban, és követelje meg, hogy a kormánytagok vonják vissza az újságírónő családjával szembeni rágalmazásokat.

A képviselők végezetül arra szólították fel a máltai kormányt, haladéktalanul szüntesse meg azt a rendszert, amely állampolgárságot, vagy tartózkodási engedélyt kínál befektetésekért cserébe. Véleményük szerint ezek a programok az uniós polgárság " tényleges kiárusítását" jelentik és nehezítik a pénzmosás elleni küzdelmet. (MTI)