Vidéki roma, berlini színésznő és barátnőik készítik az ország első transz fanzineját

Decemberben egy baráti beszélgetés közben született meg az első magyar transznemű nőkkel foglalkozó magazin ötlete. A hamarosan megjelenő zine öt szerzője először csak azért találkozott, hogy kibeszéljék magukból a transzneműséggel kapcsolatos érzéseiket, tapasztalataikat, aztán arra jutottak, hogy ez talán másokat is érdekelhet.

Ónodi Adél színésznő-énekesnő, a Transz csajok a nappaliban egyik szereplője jelenleg Berlinben él, Skypeon kérdeztük, hogy miért érzi fontosnak a kiadványt:

"Szeretnénk megmutatni, hogy a transznemű nők ugyanúgy sokfélék, mint a cisz (nem-transznemű) nők. Hozzájuk hasonlóan a transz nők élethelyzeteit is rengeteg tényező befolyásolja. Az, hogy valaki vidéken él, roma vagy nem felel meg a jelenkori szépségideáloknak, nehezített terepet jelentenek a hétköznapokban. Mind a cisz, mind a transznemű nők hátrányokat szenvednek el napi szinten a magyar társadalomban. A transz csajok, főleg ha vidéken élnek, romák vagy szexmunkából tartják fenn magukat, plusz stigmákkal is szembesülnek."

Ónodi elmondta, hogy a szerzők között van olyan roma lány, akinek a családja ugyan megértő volt, de a kisvárosi környezetben így sem vállalhatja nyíltan, hogy transznemű. Kiadványuk célja, hogy a többségi társadalom tagjai jobban megértsék és elfogadják a transz nőket és a hazai feminista és lmbt körök is foglalkozzanak az őket sújtó többszörös diszkriminációval.

A magazin farsangi roma-queer bulival egybekötött bemutatóját március 2-án tartják. A bevételek Ónodi Adél közösségi és színházi projektjét támogatják.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.