Vidéki roma, berlini színésznő és barátnőik készítik az ország első transz fanzineját

2019 február 24., vasárnap 15:54
181

Decemberben egy baráti beszélgetés közben született meg az első magyar transznemű nőkkel foglalkozó magazin ötlete. A hamarosan megjelenő zine öt szerzője először csak azért találkozott, hogy kibeszéljék magukból a transzneműséggel kapcsolatos érzéseiket, tapasztalataikat, aztán arra jutottak, hogy ez talán másokat is érdekelhet.

Ónodi Adél színésznő-énekesnő, a Transz csajok a nappaliban egyik szereplője jelenleg Berlinben él, Skypeon kérdeztük, hogy miért érzi fontosnak a kiadványt:

"Szeretnénk megmutatni, hogy a transznemű nők ugyanúgy sokfélék, mint a cisz (nem-transznemű) nők. Hozzájuk hasonlóan a transz nők élethelyzeteit is rengeteg tényező befolyásolja. Az, hogy valaki vidéken él, roma vagy nem felel meg a jelenkori szépségideáloknak, nehezített terepet jelentenek a hétköznapokban. Mind a cisz, mind a transznemű nők hátrányokat szenvednek el napi szinten a magyar társadalomban. A transz csajok, főleg ha vidéken élnek, romák vagy szexmunkából tartják fenn magukat, plusz stigmákkal is szembesülnek."

Ónodi elmondta, hogy a szerzők között van olyan roma lány, akinek a családja ugyan megértő volt, de a kisvárosi környezetben így sem vállalhatja nyíltan, hogy transznemű. Kiadványuk célja, hogy a többségi társadalom tagjai jobban megértsék és elfogadják a transz nőket és a hazai feminista és lmbt körök is foglalkozzanak az őket sújtó többszörös diszkriminációval.

A magazin farsangi roma-queer bulival egybekötött bemutatóját március 2-án tartják. A bevételek Ónodi Adél közösségi és színházi projektjét támogatják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt