A magyar állam nem adja a kincseket

Hatályon kívül helyezték a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló 2013-as kormányrendeletet, szerdán új, átmeneti rendelkezések léptek érvénybe, olvasható a Népszavában.

A lap szerdai számában felidézte, a 2013-as restitúciós szabályozás azt írta elő: ha a közgyűjteményekben őrzött műtárgyak állami tulajdonjoga nem igazolható minden kétséget kizáróan, ki kell adni őket annak a személynek, aki az adott tárgyra vonatkozó tulajdonjogát megfelelően valószínűsíti. Azaz: az állam először lemond a vitatott eredetű műtárgy tulajdonjogáról, majd az igénylő bizonyítja, hogy valóban ő a jogos tulajdonos.

A szerdán életbe lépő átmeneti rendelkezések szerint megfordult a sorrend, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. először megvizsgálja, hogy az igénylő tulajdonjoga kétséget kizáróan bizonyítható-e. 

Amennyiben igen, a műtárgyak visszaadása akkor sem jelent egyet a tulajdonjogi igény eldöntésével. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy is dönthet, hogy védelem alá helyezteti a visszaadott műtárgyat, azaz nem hagyhatja el Magyarországot, írja a Népszava a Magyar Közlönyre hivatkozva. Elutasítás esetén az igénylő továbbra is bíróság előtt keresheti az igazát. 

A magyar állam az Esterházy-kincsek ügyében áll jelenleg perben az Esterházy Magánalapítvánnyal, amelyeket az alapítvány a 2013-as szabályozás értelmében magáénak tekint. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.