Elkaptak egy férfit, aki egy miniszterre hivatkozva kért több százmilliós alkotmányos költséget

A Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint több magánszemély feljelentése alapján folyamatban lévő ügyben az ügyészség 2019. február 28-án összehangolt nyomozati cselekményeket végzett. A több helyszínen végrehajtott akcióban a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött.

A megalapozott gyanú szerint az elkövető magát valótlanul – a NAV, a Nemzeti Nyomozó Iroda, esetenként az ügyészség állományába tartozó – hivatalos személynek kiadva arra hivatkozott, hogy hivatali befolyása és kapcsolatai segítségével adóigazgatási és büntetőeljárásokat befolyásol. Ezért jogtalan vagyoni előnyt kért és kapott a folyamatban lévő ügyek érintettjeitől. 

Majd azt állította, hogy a kenőpénz egy részét továbbítani fogja a döntéshozóknak, köztük egy miniszterre és egy ügyészségi vezetőre is utalt.A gyanúsított ígéretei ellenére nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt nem továbbította, az átvett több százmillió forintot teljes egészében megtartotta.

Az ügyészség a kutatások során közel tízmillió forint készpénzt, nagyértékű ékszereket, órákat valamint öt gépjárművet foglalt le. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt az ügyészség őrizetbe vette, majd gyanúsítottként hallgatta ki. A gyanúsított az első kihallgatása során megtagadta a vallomástételt, letartóztatása indítványozásáról a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken dönt.

A minősített befolyással üzérkedés bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény, amely főbüntetés a halmazati büntetési szabályokra tekintettel elérheti a 12 évet. Az őrizetben lévő gyanúsítotton kívül az ügyben eddig további három személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg. (Ügyészség)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.