Garancsi, Hernádi és Csányi cége milliárdos állami támogatással építhet kastélyszállót Tihanyban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A napi.hu írt arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyomán nagyon komoly építkezések indulhatnak meg a hazai szállodapiacon, és ezek közül az egyik legnagyobb beruházás Tihanyban várható. 

A félsziget hat hektáros Balaton-parti parkjában épülhet majd Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel, és a projekt most 2,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást is kapott. A tervezett építkezés mögött álló CDHT Hotel Projekt Kft. az A8 Palace Hotel Zrt-n keresztül Garancsi István, Hernádi Zsolt és Csányi Sándor közös érdekeltsége. A három milliárdos becsült vagyonát mintegy 400 milliárd forintra becsülik, és a Szállodaszövetség projektlistájának adatai szerint a tihanyi kastélyszálló felújítása és bővítése összesen 4,2 milliárd forintba kerülhet majd. 

Mint egy korábbi cikkében írta a napi.hu, a park egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoport birtokába.

Mint a cikkből kiderül, a tulajdonosok évek óta tervezték a panorámás terület hasznosítását: egy 2018-as vízpart-rehabilitációs terv módosításából derült ki, hogy kezdeményezték az üdülőterületből vegyes területi övezetbe történő átsorolását, mivel utóbbiban könnyebb építkezni. 

A Garancsi ügyvezetése alatt álló CD Service Kft. által megrendelt tanulmány így fogalmaz: "Pályázati források és támogatások nélkül a területen gazdaságos módon szállodai projekt, amire a hatályos építésügyi jogszabályok lehetőséget biztosítanak üdülőterületen, nem valósítható meg a Balaton szezonalitásából, a környékbeli árakból és versenyhelyzetből adódóan. Ugyanakkor a közel 5,6 hektáros terület évek óta hasznosítatlan, és mind a községnek, mind az egész félszigetnek jót tenne, ha itt egy fejlesztés megvalósulhatna és a terület élettel telne meg". 

Annak ellenére, hogy Tihany egész területe a világörökség várományos területek övezetébe tartozik, a tervezett módosítások már megjárták a kormányt. Mint a lap írja, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára például 2017. áprilisában támogatta a területfelhasználás módosítását a tanulmány szerint, de a Földművelésügyi Minisztérium, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Fejér megyei kormányhivatal és a tihanyi önkormányzat is figyelemmel kísérte a beruházást.

A Miniszterelnökség alá tartozó MTÜ pedig közel 3 milliárd forintot is odaítélt az építkezésnek. A polgármester, Tósoki Imre egy decemberi közmeghallgatáson arról beszélt, hogy várhatóan 2019 elején elindulhat az építkezés. 

Érdekesség viszont, Bujdosó Judit, tihanyi főépítész azt közölte a lappal, hogy a terület jelenlegi besorolása üdülőházas üdülőterület övezete, és nem is tervezik a módosítást, nem látott semmilyen szálloda építésére vonatkozó tervet. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.