26 ezer orvos és ápoló hiányzik a magyar alapellátásból

A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjának egészségügyet érintő fejezétéről kérdezte a Világgazdaság a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét, aki elmondta: kulcsfontosságú, hogy legyen megfelelő számú szakdolgozó az egészségügyben.

"Legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani. A szakdolgozóhiány még jelentősebb, mint az orvoshiány,"

jelentette ki Balogh Zoltán. Példaként hozta, hogy míg Magyarországon a teljes egészségügyi ellátásra vetítve egy orvosra három szakdolgozó jut, az uniós átlag négy, de Hollandiában több mint hat szakápoló segíti az orvos munkáját, az Egyesült Királyságban pedig majdnem kilenc. A MEKSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

az egészségügyi ágazatban dolgozók illetménye nem csak az uniós átlaghoz, hanem a V4 országaihoz képest is lemaradásban vannak.

És a bérek mellett a munkaterhelésen is változtatni kéne, mondta Balogh. Az érvényes szabályok szerint 

az ágazatban évente akár 400–416 órával dolgoznak többet legálisan. 

Szerinte ez a mennyiség könnyen kiégéshez vezet, aminek köszönhetően sokan hagyják ott az egészségügyet. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.