A demokraták elkezdték frontális támadásukat Donald Trump elnöksége ellen

külföld
2019 március 05., 12:09
comments 205
photo_camera Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Jerrold Nadlerről talán eddig még nem hallottak, pedig immár két hónapja ő az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb demokrata politikus az amerikai törvényhozásban. A demokraták félidős választási győzelme után a New York-i képviselő lett a képviselőház jogi bizottságának elnöke, e hatalmával élve hétfőn több ezer oldalnyi iratot kért be Donald Trumptól, a kormányától, illetve Trump különböző gazdasági vállalkozásaitól, továbbá a Donald Trump és kampánya ügyében vizsgálatokat folytató szövetségi hatóságoktól.

Márpedig ez rendkívül jelentős fejlemény a Trump és környezete ellen immár évek óta folyó nyomozásokban: az elnöki kampánystáb és Oroszország összejátszását vizsgáló szövetségi hatóságokkal szemben egy kongresszusi vizsgálatnál alacsonyabb a bizonyítási küszöb, egy ilyen bizottságnak nem egy bírósági, hanem egy politikai eljárást kell előkészítenie csupán. Nadler lépése egyben azt is jelzi, hogy a demokraták nem feltétlenül akarják kivárni Robert S. Mueller különleges ügyész vizsgálatának lezárását, különös tekintettel arra, hogy annak megállapításainak nyilvánosságra hozataláról Trump igazságügyi minisztere saját hatáskörében dönthet.

"Sürgősen cselekszünk, hogy begyűjtsük ezeket az információkat, értékeljük a bizonyítékokat és kövessük, hova vezetnek a tények, mindezt teljesen átláthatóan az amerikai emberek számára" - írta hétfői közleményében Nadler, aki szerint "kritikus időket él a nemzetünk, és a mi felelősségünk, hogy kivizsgáljuk ezeket az ügyeket, és nyilvános meghallgatásokat tartsunk az összes tény megismerése érdekében. És ezt is szándékozzuk tenni".

Persze lesznek nehézségek, mert bár egy bizottságnak nem kell olyan cáfolhatatlanul bizonyítania vádjait, mint egy nyomozóhatóságnak, a jogosítványaik is korlátozottabbak. A Fehér Ház az elnök előjogaira hivatkozva megtagadhatja a kért iratok átadását, ahogy a beidézett tanúknak is van lehetőségük a folyamat lassítására. Nadler számolhatott ezzel, mert igyekezett olyan iratokat bekérni, melyek egy részét a kormány már korábban megosztotta a törvényhozás más bizottságaival.

Mindazonáltal a bekért információk alapján Nadler és bizottsága pont olyan vádakra koncentrál majd - az igazságszolgáltatás akadályozása, hatalommal való visszaélés -, amelyek alapján a második világháború óta már két esetben próbáltak alkotmányos vádeljárást indítani - és Nixon esetében idáig végül csak az elnök lemondása miatt nem jutottak el. És bár Nadler hétfői nyilatkozatában kerülte az alkotmányos vádemelés kifejezést, az eljárás megindítására amúgy pont az ő bizottsága jogosult az amerikai törvényhozásban. A Fehér Ház hivatalos válaszában így is reagált, Sarah Sanders, Trump szóvivője szerint ugyanis a demokratákat nem az igazság érdekli, hanem Trump megbuktatása. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.