Az oltásellenesek kiprovokálták a demokraták és a republikánusok összefogását

Bár az elmúlt években olyan mértékben polarizálódott az amerikai belpolitika, hogy a két nagy amerikai párt szinte semmiben sem hajlandó együttműködni, az oltásellenes összeesküvés-elméleteket terjesztők működése, és az ennek nyomán kitörő kanyarójárvány most kétpárti fellépésre késztette az amerikai törvényhozókat. Kedden a szenátus egészségügyi bizottságában tartott meghallgatáson demokrata és republikánus szenátorok is kormányzati fellépést sürgettek az összeesküvés-elméletek terjesztői ellen.

Patt Murray washingtoni demokrata szenátor, akinek az államában idén már 71 kanyarós megbetegedést regisztráltak, arról beszélt, hogy a járványra egyedül az orvosok és ápolónők, az oltások és az egészségügyi ismeretek erősítése jelent megoldást. Murray szenátor a meghallgatáson amiatt panaszkodott, hogy miközben 2000-re a kanyaró lényegében eltűnt az Egyesült Államokban, most egyre gyakrabban fordul elő. A szenátor asszony szerint ez a szülők felelőssége, akik nem hajlandóak beoltatni a gyermeküket. "Noha az oltóanyag már 56 éve forgalomban van, a fiatal szülők nemzedéke egyszerűen képtelen felbecsülni, hogy ez a betegség milyen veszélyes" - mondta.

Washington amúgy az oltásellenesség egyik gócpontja, ott és a szomszédos Oregonban két olyan megye is van, ahol csaknem minden gyermek úgy megy az iskola első osztályába, hogy nincs oltása. Ez már önmagában járványveszélyt okoz, mert a nyájvédettséghez 95 százalékos oltottsági arány kellene.

Lamar Alexander, a bizottság republikánus elnöke szintén agresszív kampányt sürgetett az oltások népszerűsítésére. "Rengeteg a félrevezető vagy pontatlan információ az oltásokról, ezek a közösségi oldalakon és az online médiában egyaránt terjednek" - mondta.

Az idei év első két hónapjában a járványügyi hatóság (CDC) 11 államban 209 új kanyarós megbetegedést regisztrált. Hat helyen aktív a járvány. Kanyarós megbetegedéseket jelentettek Kaliforniából, Oregonból, Coloradóból, Kentuckyból, Illinois államból, Connecticutból, New York államból, New Jerseyből, Georgiából és Texasból.

A szenátusi meghallgatás egyik "sztárja" Ethan Lindenberger ohiói diák volt. Őt a szülei nem oltatták be, de amikor tavaly decemberben 18 éves lett és ezzel elérte a nagykorúságot, konzultált orvosokkal, és elment beoltatni magát. Édesanyja egy egészségügyi magazinnak úgy nyilatkozott: "ez olyan volt, mintha a fiam szembeköpött volna engem és azt mondta volna, hogy te nem tudsz semmit, és egyáltalán nem bízom meg benned". Ohio egyike annak a 17 államnak, amely engedélyezi a szülőknek, hogy "filozófiai" vagy "morális" okok miatt ne oltassák be a gyermekeiket. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.