Meghallgatáson mondta el egy amerikai politikus, hogy a légierőnél megerőszakolta egy feljebbvalója

Az amerikai szenátus képviselője, Martha McSally egykori a légierőben szolgált, ő volt az első női pilóta, aki csatában vezetett vadászgépet az Air Force kötelékében. 

Most az amerikai hadseregben tapasztalható szexuális zaklatásokról szóló meghallgatáson mondta el, hogy szolgálata során megerőszakolta egy feljebbvalója. 

Az arizonai republikánus politikus beszélt arról is, hogy az eset megtörténte után nem jelentette a dolgot, mivel szégyent érzett és zavarodottnak érezte magát, valamint nem bízott a rendszerben. 

2017-ben közel 6800 szexuális visszaélést jelentettek az amerikai hadseregben, ami 10 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest. 

Az AirForce szóvivője közleményt adott ki McSally meghallgatása után, melyben az állt, hogy a politikus által elmondott bűncselekmény szöges ellentétben áll azzal, amit a légierőnél való szolgálat jelent. Mint írták, megrázta őket és mélyen sajnálján az esetet. 

Az 52 éves McSally a meghallgatáson a szexuális zaklatások áldozataival beszélt, ekkor mondta el, hogy szemben az itt megjelent bátor túlélőkkel, ő nem jelentette, ami vele történt, mivel nem bízott a rendszerben és magát hibáztatta. 

Fotó: MARK WILSON/AFP

Elmondása szerint évekkel később megpróbálta jelenteni, hogy megerőszakolta egy feljebbvalója, de szavai szerint csak elégtelen reakciókat kapott. Annyira kiborította ez, hogy hiába fűzte 18 évnyi kapcsolat a légierőhöz, majdnem végleg megszakított minden köteléket. Mint számos más áldozat, úgy érezte ő is elmondása szerint, mintha a rendszer ismét erőszakot követne el rajta. 

McSally 26 évet szolgált a légierőnél, 2010-ben ezredesként szerelt le. Ezután kétszer választották be a képviselőházba, januárban pedig a szenátusba. 

Nem ez volt az egyetlen eset, hogy McSallyt szexuálisan zaklatták: tavaly a Wall Street Journalnak mondta el, hogy 17 évesen a középiskolai edzője érte el, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.