Mutasd a mezed, megmondom ki vagy!

futball
2019 március 09., 11:00

A meccsrejárás már-már elengedhetetlen kelléke manapság, hogy magunkra húzzuk a kedvenc csapatunk mezét, kifejezve, hogy velük vagyunk, nekik szurkolunk. Megpróbálunk ezzel is segíteni, hogy a 90 perc után győztesen hagyják el a pályát. Mi vagyunk a tizenkettedik játékos, az a plusz, ami remélhetőleg átsegíti őket a holtponton. Hogyha felnéznek a lelátóra, akkor a saját színeik köszönnek vissza sálak, zászlók, drapik és természetesen mezek formájában. Az évek során ez a történet még tovább fejlődött, és már egy kocsmai meccsnézésen is gyakori, hogy a csapatok szurkolói a kedvencek szerezésében figyelik az eseményeket.

Ez a két srác híres lett, még ha nem is ez volt a céljuk
photo_camera Ez a két srác híres lett, még ha nem is ez volt a céljuk Fotó: Peter Robinson - EMPICS

Nekem egykor még vállfán lógtak a mezeim, de ma már hely hiányában összehajtogatva pihennek a szekrényben. Természetesen, amikor volt szerencsém kijutni a szigetországba, akkor „beöltözve” mentem meccset nézni, de itthon is előfordul, hogy felkapom a replikát, ha focizni, vagy meccset nézni megyek.

De mikor kezdődött ez az egész? Angliában lassan 45 éve annak, hogy a Wembleyben két newcastle-i srác azzal vonta magára a fotósok figyelmét, hogy replika mezben tombolták végig az FA-kupa döntőjét. 1974. május 4-én a Newcastle United a Liverpool ellen lépett pályára Londonban, és a Szarkák ugyan sima, 3-0-ás vereséget szenvedtek, de némi vigaszt jelenthet a Geordieknak, hogy ez az emlékezetes fénykép egy kis darabja lett a futballtörténelemnek.

A Sport in History nevű folyóiratban publikálták a sheffieldi egyetem kutatását, amiben azt vizsgálták, hogy a mezviselés divatja a felnőtt szurkolók körében – ami mára jelentős mind a látványosság, mind a gazdasági hatás szempontjából – már azelőtt kialakult, hogy a gyártók vagy a klubok marketingeseinek eszébe jutott volna az ebben rejlő óriási anyagi potenciál.

Az én Newcastle mezeim régebben vállfán lógtak, most éppen hajtogatva pihennek a szekrényben
photo_camera Az én Newcastle mezeim régebben vállfán lógtak, most éppen hajtogatva pihennek a szekrényben Fotó: saját fotó

A szurkolókról készült fotók vizsgálata, a gyártók és a klubshopok statisztikai elemzése, valamint több mint 4000 szurkolóval készített felmérés alapján Dr. Chris Stride, az egyetem Munka Pszichológiai Intézetének statisztikusa megállapította, az első igazán nagy inger, ami a mezek viselésének elterjedését megelőzte, az tulajdonképpen a labdarúgás azon egyik újjászületéséhez köthető, amit az 1990-es olaszországi világbajnokság, és két évvel később a Premier League megalakulása hozott.

Habár az is igaz, hogy már az 1950-es évek vége óta állítottak elő szurkolói mezeket, de ezek leginkább a gyerekeknek készültek. Az 1970-es évek elején aztán a sportszergyártók szerződéseket kötöttek klubokkal, és szerzői joggal védett dizájnokat terveztek, lehetővé téve számukra, hogy „az exkluzív és autentikus” jelzőket használva tudják forgalmazni a csapatok mezeit. Ez volt az első lépés a iparág fellendüléséhez, igaz még mindig inkább a gyerekek körében.

Felnőtt méretben a gyártás továbbra sem volt számottevő, leginkább azért, mert a hétköznapi viseletben nem volt elterjedt, hogy az emberek focimezben járjanak, még szabadidős viselet formájában sem. Egy ilyen szerelésben megjelenni furcsa és gyerekes volt egy átlag angol felnőtt számára. A kicsik a meccsnapokon maximum egy klubszínekben pompázó karpántot viseltek, de még ők sem mezben mentek a stadionba. A kivétel a kupadöntő volt, ahol a mezviselés a nagy nap hagyományának részévé vált.

A tanulmány megállapította, hogy az 1980-as évek elején kezdte el néhány szurkoló rendszeresebben viselni a szurkolói mezeket. Többnyire olyan fiatal felnőttekről volt szó, akik gyerekként replikát viseltek és a kicsit kinőtt ifjúsági mezükben (Youth L méret) parádéztak.

A gyerekek továbbra is kiemelt célközönségnek számítanak
photo_camera A gyerekek továbbra is kiemelt célközönségnek számítanak Fotó: John Peters/Man Utd via Getty Images

A divat azonban egy kis szubkultúrát leszámítva ekkor még nem terjedt el igazán, aminek több oka is volt.

A felnőtt méretek nem gyártották nagy mennyiségben, és szinte egyáltalán nem reklámozták.

Értékesítési infrastruktúráról nem beszélhettünk abban az időben, ellenben a mezek viselésével jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy viselőiket az ellenfél szurkolói megtámadják.

A nyolcvanas évek végén a huliganizmus csökkenésével, a szurkolói kultúra fejlődésével és a rajongói aktivitás megnövekedésével a mezvásárlási és viselési szokások is pozitív irányba változtak. Ezt a folyamatot az 1990-es világbajnokság megerősítette, amelynek során több ezer replika-mezben pompázó szurkolót lehetett látni mind az utcákon, mind a vébé helyszínén. Az ilyen széleskörű elfogadás arra ösztönözte a klubokat, hogy jövedelmezőbb megállapodásokat kössenek a sportszergyártókkal, amelyek ezután sokkal nagyobb mennyiségben készítettek mezeket a felnőtt szurkolói rétegnek.

A kereskedelmi forgalom tökéletes elterjedése a Premier League 1992-es bevezetésével teljesedett ki. A fiatal felnőtt réteg után most már demográfiáira szempontokra összpontosítva készítettek mezeket az új, az idősebb, a középosztálybeli és a családos szurkolókra egyaránt fókuszálva. A folyamat egy második ugrást eredményezett a mez viselők számában.

Ma már komoly reklámkampány kíséretével mutatják be az új szereléseket.
photo_camera Ma már komoly reklámkampány kíséretével mutatják be az új szereléseket. Fotó: Bryn Lennon/Getty Images

Összességében tehát az, hogy Angliában a mezgyártásban áttértek a gyermek célközönségről a felnőttre, egyszerűen a foci evolúciójának kézzel fogható példája.

Ahogy csökkent a huliganizmus, és nőtt a szurkolói aktivitás, egyre szélesebb körben merték felvállalni a klub szimpátiájukat, ami nagy szerepet játszott a kis klubshopok áruházakká fejlődésében.

Ezen felül tudatosan beépítették a köztudatba, hogy egy replika mez a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt elfogadható szabadidős viselet. Ezzel pedig létrejött egy olyan piac, amit a klubok és a gyártók mellett az frissen alakuló Premier League is tökéletesen kihasznált.

A leginkább tettenérhető változtatás a harmadik, sőt néha negyedik számú mez bevezetése, valamint a dizájn folyamatos frissítése. Korábban egy hazai és egy idegenbeli szerelés volt jellemző, és a hazai mintázaton általában 2-3 szezononként változtattak. Az elmúlt években már az sem rendkívüli, ha a szezon közben valamilyen apropóból piacra dobnak egy limitált kollekciót, amit persze emelt áron adnak el, pillanatok alatt.

  1. A poszt fő forrásaként ez a cikk szolgált.
  2. Végezetül pedig nem maradnak el a tippjeink sem a hétvégére, tőletek is várjuk, hogy megírjátok, amit vártok. Plusz fantasy, satöbbi.

Szombat

  • Crystal Palace - Brighton & Hove Albion, 13:30 1-0 (Spíler1 Tv)
  • Cardiff City - West Ham United, 16:00, 1-1
  • Huddersfield Town - Bournemouth , 16:00, 0-2
  • Leicester City - Fulham , 16:00, 2-1
  • Newcastle - Everton , 16:00, 0-0
  • Southampton - Tottenham Hotspur , 16:00, 0-2 (DigiSport 1)
  • Manchester City - Watford, 18:30, 4-1 (DigiSport 1)

Vasárnap

  • Liverpool - Burnley, 13:00, 3-0 (Spíler1 Tv)
  • Chelsea - Wolverhampton, 15:05 2-1 (Spíler1 Tv)
  • Arsenal - Manchester United, 17:30, 1-2 (DigiSport 1)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.