Benjamin Netanjahu vitába keveredett a Wonder Womannel

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Gal Gadot, a Wonder Womant alakító izraeli színésznő vitába keveredett hazája miniszterelnökével az Instagramon. "Szeresd felebarátod, mint tennmagad" - idézte az Új Szövetség alapján Jézust Netanjahunak szánt üzenetében a színésznő az izraeli arabok jogállásáról kirobbant vitában, írja a BBC.

A vita szombaton robbant ki, amikor Rotem Sela izraeli tévébemondó saját Instagramján Netanjahu kulturális miniszterét, Miri Regevet bírálta. A miniszterasszony egy tévéinterjújában arról beszélt, hogy az izraeli választóknak azért nem kéne baloldali pártokra szavazniuk az április 9-én esedékes parlamenti választásokon, mert azok a végén még arabokkal lépnének koalícióra.

"Mi a baj az arabokkal" - kérdezte erre Sela az Instagramján. "A pokolba is, mikor áll elő végre valaki a kormányból, és közli végre a közvéleménnyel, hogy Izrael minden állampolgára állama, és hogy minden ember egyenlő, legyen akár arab, drúz, LGBT, vagy, atyaég, baloldali" - írta, utalva a tavaly nyáron nagy világfelháborodásra elfogadott izraeli "nemzetállam-törvényre", amely gyakorlatilag másodrendű polgárokként határozza meg az izraeli arabokat - ők azok, akik Izrael területén, nem a megszállt területeken élnek, így állampolgárai is az országnak. A törvény félreérthetetlen, de Netanjahu a vitában külön is kiemelte, hogy az alapján Izrael "nem minden polgárának állama".

"Kedves Rotem, Izrael nem minden polgárának az állama. Az általunk elfogadott állampolgársági törvény meghatározása szerint Izrael a zsidó emberek nemzetállama, és csak az övék" - írta, majd azzal folytatta, hogy "ahogy írja is, nincs probléma Izrael arab lakóival. Ugyanolyan jogaik vannak, mint nekünk, és a Likud-kormány többet fektetett az arab szektorba minden elődjénél" - írta, némileg ellentmondva önmagának és a törvénynek is, amely egyértelműen a zsidók alá rendeli az arab izraelieket, ahogy nyelvüket is a héber alá helyezi az állami hierarchiában.

Ezen a ponton szállt be a vitába Gadot, aki amúgy Sela barátja. "Ez nem arról szól, hogy ki jobb- és ki baloldali, ki arab és ki zsidó, ki vallásos és ki világi. Ez párbeszéd kérdése, a békéről és egyenlőségről, illetve egymás iránti toleranciánkról szóló párbeszédé" - írta 28,3 millió követőjének egy időközben már törölt posztjában. A vitába az államelnök, Reuven Rivlin is becsatlakozott. Ő nevek említése nélkül ítélte el azt, amit "megengedhetetlen megjegyzéseknek" nevezett "Izrael Arab polgárairól".

Netanjahunak nem ez az egyetlen gondja a közelgő választások előtt. Ennél komolyabb fejfájást okozhat neki, hogy baloldali ellenzéke a választások előtt kiegyezett, így a jobboldali Likudnak a Kék-Fehér Szövetséggel kell majd megküzdenie, amely a kutatások szerint jelenleg vezet a népszerűségi versenyben. És persze büntetőügy is folyamatban van a korrupciógyanúba keveredett miniszterelnök ellen, bár az izraeli ügyészség végül a választások utánra halasztotta annak eldöntését, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján vádat emeljen-e a miniszterelnök ellen.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.