Az ombudsman szigorítaná a tűzijátékozás szabályait

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szigorítaná a tűzijáték lakossági használatának szabályait a jövő nemzedékek szószólója, Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye szerint Bándi Gyula egészségvédelmi, levegőtisztasági és zajvédelmi érvekre alapozta döntését.

"A tűzijátékok széles körű elterjedése, alkalmi, de kiváltképp az általánosnál is megengedőbben szabályozott szilveszteri alkalmazásuk egyre többekben kelt ellenérzést" - írják közleményükben, amiben hivatkoznak a hivatalhoz befutott lakossági panaszokra, különös tekintettel a "társállattartók" jelzéseire is.

Bándi szerint a hatályos kormányrendelet a zajhatásokon túl egyáltalán nem foglalkozik a tűzijátékok okozta - különösen a téli, eleve szmogveszélyes időszakban jelentős - levegőszennyezéssel. Pedig szerinte "jól ismert a puskapor égéstermékei, illetve a színhatást okozó nehézfémek természet- és egészségkárosító kockázata". Arról nem is beszélve, hogy a gyakran szakszerűtlenül tárolt és felhasznált tűzijátékok több esetben konkrét baleseteket okoztak.

A szószóló javaslata szerint a nemzetközi összehasonlításban feltűnően engedékeny hazai szabályozást közelíteni kell a bevált európai példákhoz. A ma majdnem szabadon forgalmazható kisebb, 1. és 2. osztályú pirotechnikai eszközök vásárlását és birtoklását például 18 éves kor alatt - az alkoholos italokhoz hasonlóan - meg kellene tiltani. Emellett célszerű szabályozási eszközökkel is megkönnyíteni a piacon már megjelent környezetkímélő, csendes tűzijátékok elterjedését.

Bándi továbbá javasolja, hogy magánszemélyek a jövőben ne is vásárolhassák meg a nagyobb, hangosabb és veszélyesebb, 3. besorolású pirotechnikai eszközöket, ezek használatára kizárólag rendőrségi engedéllyel rendelkező pirotechnikai szakértők legyenek jogosultak. "Magánrendezvényeken csak szakértők közreműködésével, a közelben lakók nyugalma érdekében már a mostani szabályozásban is előírt előzetes rendőrségi bejelentéssel lehessen ilyen tűzijátékot rendezni" - írta, továbbá azt is, hogy szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha magántűzijátékok helyett az állami ünnep kivételével az ünnepi alkalmakkor közösségi szervezésben, az önkormányzatok bonyolítanák le a tűzijátékokat, így a kockázatok és a zavaró hatások is jelentősen mérséklődnének.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.